Explicaţiile ministrului Vela pentru că sistemul de localizare de la Caracal nu a fost folosit în cazul Alexandrei Măceşanu

Marcel Vela a intervenit telefonic la România TV, marţi seară, în emisiunea lui Victor Ciutacu pentru a explica de ce aparatura de localizare de la Caracal nu a fost folosită, fiind trimisă în cele din urmă la Slatina. 

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 18:53
Explicaţiile ministrului Vela pentru că sistemul de localizare de la Caracal nu a fost folosit în cazul Alexandrei Măceşanu

Ministrul de Interne Marcel Vela a avut marţi seară o intervenţie telefonică la România TV, în care a încercat să explice de ce sistemul de localizare pe care poliţia din Caracal îl avea din 2015, a stat nefolosit şi, în cele din urmă, trimis la Slatina.

„Vreau să va spun ca există o prevedere în statutul poliţistului, care e destul de ciudată. Dacă în timp de 6 luni nu ai aflat de fapta unui poliţist şi într-un an nu s-a aplicat nicio măsură, fapta se prescrie. Voi investiga această informaţie”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a explicat că mai există şi o altă problemă legată de acest aparat, cumpărat din fonduri europene.

„Problema e delicată şi din punct de vedere al implementării proiectului. Dacă era proiect european şi nu a fost implementat cum era prevăzut în caietul de sarcini, sumele sunt imputabile celor care nu au respectat proiectul. Investigaţia va fi la nivel naţional”, a precizat Vela.

Marcel Vela: „Carmen Dan ştia de Caracal, primise un raport secret. raportul este clasificat” 

Florin Feticu, șeful Direcţiei 112, a afirmat marți, că şi-ar fi dorit „mai multă empatie” privind maniera în care serviciul de urgenţe a gestionat cazul Alexandrei Măceşanu. Afirmația a fost făcută chiar în ziua în care în Europa data de 11 februarie reprezintă „Ziua numărului de urgență 112″.

La conferința de presă care a avut loc cu această ocazie, Feticu a afirmat că ar și dorit mai multă empatie în cazul Alexandrei. „Fiecare apel are o anumită încărcătură. Din punct de vedere procedural, operatoarea noastră a preluat, procesat şi transferat corect. Din punct de vedere al empatiei, cu siguranţă ne-am fi dorit mult mai mult decât atât. Există pentru fiecare apel o anumită încărcătură. (…) Cu siguranţă ne-am fi dorit mai multă empatie în acel caz”, a afirmat Feticu, reprezentantul STS, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că operatorii din sistemul 112 fac cursuri periodice, „pentru creşterea rezilienţei şi a competenţelor de comunicare”.

„Apelurile, noi, din exterior, le putem vedea mai grave sau mai puţin grave. Pentru operatorul care trebuie să ia decizie pe secundă, în secunda respectivă, există doar încărcătură”, a punctat şeful Direcţiei 112.