O NOUĂ IPOTEZĂ în cazul exploziei de la Călăraşi. Ce au găsit anchetatorii la locul deflagraţiei

O bucată din furtunul care făcea legătura între ţeava de gaze şi aragaz a fost descoperită în apartamentul din Călăraşi unde a avut loc explozia. Anchetatorii urmează să stabilească dacă furtunul fusese tăiat de către proprietarul locuinţei sau smuls de suflul deflagraţiei.

27 dec. 2013, 11:20
O NOUĂ IPOTEZĂ în cazul exploziei de la Călăraşi. Ce au găsit anchetatorii la locul deflagraţiei

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călărași, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, vineri, că urmează ca experții să analizeze microscopic bucata de furtun descoperită în locuinţă.

Este un furtun smuls de acolo. Urmează ca experții să analizeze microscopic locul de unde este smuls și să ne spună facă furtunul a fost tăiat cu un obiect sau a fost smuls de suflul exploziei, pentru că aragazul l-am găsit undeva la câțiva metri în afara locuinței„, a spus procurorul, potrivit Mediafax.

La rândul său, primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, a declarat că vineri angajați ai Distrigaz fac probe de presiune pe rețeaua de gaze la trei dintre cele cinci scări ale blocului afectat.

„Distrigaz face probe de presiune pe coloane la trei scări de bloc care au fost afectate de deflagrație, urmând ca după aceste probe de presiune să ne spună dacă se poate relua furnizarea cu gaz”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, toți cei care au locuit în acest bloc s-au mutat la rude și prieteni, iar o singură familie locuiește în căminul de elevi pus la dispoziție de autorități.

O echipă de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani se află la Călăraşi şi face verificări în blocul afectat de explozie, astfel încât să se stabilească „punctul deflagraţiei”, iar datele furnizate de aceştia vor fi folosite în ancheta penală.

Din ce am discutat cu specialiştii, nu este afectată structura de rezistenţă a blocului. Punctul deflagraţiei nu a fost stabilit, dar cel mai probabil a fost în acel apartament unde s-a produs explozia. Din ce am înţeles de la cei de la Distrigaz, ar fi fost detectate scurgeri de gaz şi la sistemul de ventilaţie al localului de la parterul blocului. Ne apropiem de finalizarea cercetărilor„, afirma procurorul Purcărea Xenofonte.

El preciza că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.

Acesta a mai spus că varianta că proprietarul apartamentului ar fi încercat să se sinucidă, dând drumul la gaz, este „la fel de probabilă sau improbabilă ca toate celelalte variante analizate”.