Explozie cu conţinut moderat de cenuşă la Popocatepetl

Centrul Naţional de Prevenire a Dezastrelor Naturale (Cenapred) din Mexic a informat, joi, că vulcanul Popocatepetl a înregistrat „o explozie cu conţinut moderat de cenuşă", informează Agerpres. Mai mult decât atât, nivelul de alertă a fost ridicat la 2.

RomaniaTV.net
09 ian. 2020, 17:04
Explozie cu conţinut moderat de cenuşă la Popocatepetl

Nivelul de alertă galbenă din faza 2 doua arată că poate avea loc o activitate eruptivă cu emisie de vapori de apă şi gaz, ploaie uşoară de cenuşă asupra zonelor apropiate şi lansarea de materii incandescente la câţiva kilometri distanţă de craterul vulcanului.

Cenapred a precizat că explozia a avut loc la 06:33 ora locală (12:33 GMT) şi a aruncat în aer o trombă de fum de peste 3 kilometri, în direcţia nord-est.

Într-un raport pe care l-a difuzat anterior, Centrul informase că în ultimele 24 de ore deasupra craterului au avut loc 155 de exalaţii de aburi, 198 de minute de murmur şi 3 seisme vulcano-tectonice. Cenapred a reamintit că monitorizarea activităţii vulcanului Popocatepetl se realizează constant timp de 24 de ore.

Centrul a recomandat populaţiei acoperirea nasului şi a gurii cu o batistă, curăţarea ochilor cu apă şi închiderea sau acoperirea ferestrelor.
Autorităţile analizează zilnic activitatea vulcanului Popocatepetl de când, în 1994, a intrat în faza eruptivă. Popocatepetl este unul dintre cei mai înalţi vulcani din lume (peste 5.400 de metri) și se află în apropierea capitalei Ciudad de Mexico.

 

Citeşte şi: Vulcanul Popocatepetl din Mexic a erupt pentru a patra oară în decurs de 24 de ore