Explozie de infectări cu virusul SARS COV 2 în insula grecească Mykonos, unde 90% dintre locuitori sunt vaccinaţi cu schema completă. Explicaţiile medicilor infecţionişti

În urmă cu câteva săptămâni, insula grecească Mykonos ocupa primul loc în topul insulelor greceşti cu populaţie vaccinată împotriva coronavirusului. 90% dintre locuitorii insulei au primit ambele doze de vaccin.

20 iul. 2021, 14:24
Explozie de infectări cu virusul SARS COV 2 în insula grecească Mykonos, unde 90% dintre locuitori sunt vaccinaţi cu schema completă. Explicaţiile medicilor infecţionişti

Explozie de infectări în Mykonos. Situaţia a luat, însă, o nouă întorsătură în ultimele zile. Numărul infectărilor a explodat, obligând autoritîţile să impună restricţii locale dure, transmit jurnaliștii de la Kathimerini, citați de Rador.

Explozie de infectări în Mykonos ca urmare a fluxului mare de turişti

În ultimele zile, insula grecească preferată de miliardari s-a confruntat cu o creştere de 300% a numărului de infectări, în pofida faptului că 90% dintre localnici s-au vaccinat. Creşterea uriaşă a cazurilor este oarecum explicabilă, având în vedere că insula este populată de un număr foarte mare de turişti. Mai exact, turiştii sunt de cinci ori mai mulţi decât populaţia permanentă. Acestora li se adaugă angajaţii sezonieri, autorităţile locale neavând toate datele cu privire la procentul persoanelor vaccinate din categoria sezonierilor.

Citeste si Fără muzică în restaurante și baruri pe o insulă din Grecia, mobilitatea restricționată. Noi restricții decise de autoritățile elene

Numărul foarte mare de turişti şi angajaţi sezonieri este cel care face diferenţa”, spune profesorul de epidemiologie Dimitris Paraskevis.

Numărului mare de turişti şi de angajaţi sezonieri nevaccinaţi i se adaugă şi faptul că nici măsurile de protecţie nu au fost respectate în mod corect. În plus, cele mai multe infectări au fost cu varianta Delta, cea mai transmisibilă dintre toate.

Aceleaşi măsuri trebuie să respectăm, prin aceleaşi măsuri ne protejăm. Trebuie să rămânem în stare de vigilenţă şi să ne vaccinăm”, a subliniat profesorul de boli infecţioase Athanasios Skoutelis.

Este de aşteptat ca situaţia din Mykonos să se repete şi în alte insule greceşti, cu flux mare de turişti. Iar acest lucru este cu atât mai posibil cu cât multe dintre insule sunt deja în zona „portocalie”. Acuzând petrecerile cu număr mare de participanţi, 1.000-2.000 de persoane, preşedinta Colegiului Medicilor de Spital din Grecia, Matina Pagoniea, a pledat pentru aplicarea unor amenzi dure şi închiderea localurilor care nu respectă regulile, dar şi pentru crearea unor centre de vaccinare în pieţe, baruri sau în faţa bisericilor.

Citeste si Grecia a impus de vineri restricţii care îi vizează şi pe turişti. Noile reguli sunt valabile până pe 31 august

Anulări în masă ale rezervărilor

Un hotelier din Mykonos se plânge de numărul mare de rezervări anulate: „Lumea pleacă. Există anulări în masă, iar oamenii pleacă spre destinaţii concurente din străinătate. Până în prezent anulările au ajuns la 20%, dar sunt ca un tsunami”.

Pentru a nu-şi pierde clienţii, toţi oamenii de afaceri din domeniul restaurantelor şi turismului din insulă au propus obligativitatea purtării măştii în spaţiile exterioare şi reînnoirea la 48 sau 72 de ore a Paşaportului Verde (Greenpass) pentru turiştii nevaccinaţi. Totodată, hotelierii mai propun şi acordarea de stimulente angajaţilor care au rămas nevaccinaţi.

 


loading...
Partenerii noștri