Atac sinucigaş la Istanbul: 5 morţi şi 36 de răniţi

Un atac sinucigaș s-a produs sâmbătă pe marea arteră pietonală și comercială Istiklal din partea europeană a Istanbulului, provocând moartea a cinci persoane și rănirea altor 36, dintre care şapte în stare gravă, au anunțat autoritățile turce, citate de AFP, Reuters și DPA.

19 mart. 2016, 09:28

Primul oficial turc care a anunțat un bilanț al atentatului sinucigaș și a confirmat natura atacului a fost guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin. Potrivit acestuia, în atentat au murit patru oameni, printre care și atentatorul, și alți 20 au fost răniți. Între timp, DPA a ridicat bilanțul morților la cinci, fără a cita vreo sursă.

Ulterior, ministrul turc al sănătății, Mehmet Muezzinoglu, a anunțat că nu mai puțin de 36 de persoane sunt rănite după atentat, dintre care șapte grav.

Conform sursei citate, 12 dintre răniții în atentatul de pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, sunt străini.

Până în prezent, doar Israelul a confirmat că cetățeni ai săi au fost răniți în atentat, dar nu a avansat un număr. Conform agenției de presă Dogan, printre răniți s-ar afla trei cetățeni israelieni.

Guvernatorul Vasip Sahin în jurul prânzului a dat asigurări că zvonurile despre alte atacuri în Istanbul sunt false și că în prezent este investigat atacul de pe bulevardul Istiklal.

Marea arteră comercială și pietonală Istiklal din cel mai mare oraș din Turcia este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane. 

Atacul s-a produs în fața unui centru comercial de pe bulevardul Istiklal, în apropierea pieței Taksim.

Potrivit AFP, atacul are loc în contextul în care pe 21 martie se sărbătorește Noul An kurd, care suscită de obicei temeri privind intensificarea violențelor. Ulterior, un oficial turc de rang înalt citat de Reuters a precizat că deține informații că militanții kurzi plănuiesc atacuri „agresive” cu prilejul acestui festival al primăverii.

Potrivit acestuia, atacatorul sinucigaș dorea să comită atentatul într-o zonă mai aglomerată dar a fost deturnat de poliție de la ținta vizată, moment în care ar fi detonat bomba aflată asupra sa „de frică”.

Un alt atentat cu mașină capcană s-a produs duminică trecută la Ankara, provocând moartea a 37 de persoane, acesta fiind revendicat de o grupare radicală din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, intitulată Șoimii Eliberării Kurdistanului.