Explozie puternică în oraşul separatist ucrainean Doneţk. La scurt timp, Vladimir Putin a dat ordinul!

Un vehicul a explodat într-o parcare aflată în apropierea sediului Administraţiei "Republicii Populare Doneţk", nerecunoscută internaţional. Clădirile învecinate nu au fost afectate.

18 feb. 2022, 19:57
Explozie puternică în oraşul separatist ucrainean Doneţk. La scurt timp, Vladimir Putin a dat ordinul!

Incidentul are loc în contextul intensificării confruntărilor militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Denis Puşilin, liderul autoproclamatei „Republici Populare Doneţk”, a anunţat vineri iniţierea operaţiunilor de evacuare a civililor de etnie rusă. Preşedinţia Rusiei a negat, conform BBC, că ar fi început operaţiuni de evacuare din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, deşi liderii insurgenţi susţin că se coordonează cu Moscova.

Denis Puşilin, şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a anunţat vineri evacuarea locuitorilor regiunii în sud-estul Rusiei în urma intensificării bombardamentelor. Puşilin a declarat că Rusia a fost de acord să găzduiască persoanele care doresc să plece din zona de conflict.

„Începând de astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare în masă a populaţiei în Federaţia Rusă. Mai întâi, femeile, copiii şi bătrânii trebuie să fie evacuaţi”, a spus Puşilin.

Potrivit lui Denis Puşilin, locuitorii regiunii ocupate Doneţk vor fi primiţi în regiunea Rostov a Federaţiei Ruse, iar trecerea punctelor de trecere a frontierei va fi accelerată. Puşilin a spus că armata ucraineană şi-a mărit forţele la graniţa cu teritoriul necontrolat şi este „gata să pună mâna pe Donbasul prin forţă: „Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ordona în curând armatei să treacă la ofensivă”.

Bombardamentele din Ucraina au reînnoit temerile occidentale privind o invazie iminentă a Rusiei. În regiunea Doneţk, observatorii internaţionali au înregistrat în ultimele zile 189 de încălcări ale încetării focului, inclusiv 128 de explozii. În perioada de raportare anterioară, au fost înregistrate sub 25 de încălcări ale încetării focului în regiune. În regiunea Luhansk, observatorii au fost înregistrat 402 încălcări ale încetării focului, inclusiv 188 de explozii.

Reacția lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

„Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.