Explozie puternică în Turcia. Momentul deflagraţiei a fost surprins de camere VIDEO UPDATE: MAE anunţă că nu sunt români răniţi

O explozie a avut loc, duminică, în centrul Istanbulului. Din primele informații, există mai mulţi morţi şi persoane rănite, relatează TV turcă. Preşedintele Erdogan a anunţat că a fost vorba de un atac terorist şi a promis că teroriştii vor plăti.

13 nov. 2022, 19:00

UPDATE Explozia din Turcia. Atentatul terorist cu bombă comis duminică după-amiază pe artera comercială Istiklal din centrul metropolei turce Istanbul a fost executat de o femeie, a declarat la o conferinţă de presă vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, relatează agenţiile AFP şi EFE.

”Conform primelor informaţii, atacatorul ar fi o femeie”, a spus vicepreşedintele turc la o conferinţă de presă, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el menţionând doar că aceasta a detonat bomba.

”Avem până în prezent în total şase morţi, dintre care patru au decedat pe loc. Sunt 81 de răniţi, dintre care doi în stare gravă”, a mai spus Oktay, după ce bilanţul comunicat anterior de preşedintele Recep Tayyip Erdogan era de şase morţi şi 53 de răniţi.

UPDATE Explozia din Turcia. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică pe Twitter, Condoleanţe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie şi însănătoşire grabnică celor răniţi, după explozia care a avut loc în Istanbul, şeful statului afirmând că România este alături de poporul turc, în aceste momente dificile. ”Suntem profund întristaţi de veştile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanţe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie şi însănătoşire grabnică celor răniţi”, a scris preşedintele în mesaj.

”România este alături de poporul turc, în aceste momente dificile”, mai afirmă şeful statului pe Twitter.

UPDATE Explozia din Turcia. MAE anunţă că nu sunt români printre victime

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat după explozie şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia, identitatea şi situaţia persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii incidentului.

MAE menţionează că, până la acest moment, autorităţile locale au transmis reprezentanţilor consulari că nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident.

Reprezentanţii Consulatului General al României la Istanbul continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune, conform competenţelor legale şi în funcţie de solicitări.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537 , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al oficiului consular: +90 533 5420695.

O explozie a zguduit, duminică, centrul Istanbulului. Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, sunt 6 morţi, iar explozia ar putea fi un act de terorism.

UPDATE: Procurorii anchetează explozia din Turcia, care se pare că este un atentat. Bilanțul a crescut la 7 morți și 53 de răniți. Președintele Turciei se adresează acum națiunii, după explozia care a provocat haos în Istanbul. ”Aceia care încearcă să ia națiunea turcă ostatică prin teroare nu vor reuși” a spus Erdogan.

Înainte de a pleca la summitul G20 din Indonezia, Erdogan a precizat că explozia a fost explozia a fost un „atac perfid” și că autorii acestuia vor fi pedepsiți. Potrivit autorităților turce, 53 de persoane au rănite.

UPDATE explozie Turcia – Guvernatorul Ali Yerlikaya a anunţat că în urma exploziei au murit patru oameni şi au fost răniţi 38, conform primelor date.

O explozie puternică a avut loc în Istanbul, Turcia,  pe o arteră pietonală aglomerată. Guvernatorul Ali Yerlikaya a declarat că există morți și răniți în urma unei explozii ce e avut loc în jurul orei locale 16.20. Serviciile de urgență au fost trimise la fața locului, pe bulevardul Istiklal, aproape de Piața Taskim a orașului.

VIDEO Două avioane s-au ciocnit în aer şi s-au prăbuşit peste public

Deși nu a fost făcută nicio declarație oficială cu privire la cauza exploziei, guvernatorul Yerlikaya a anunțat că există morți și răniți.

Reporterul DHA Hasan Yıldırım, care a fost conectat la transmisiunea live CNN Türk, a raportat că 11 persoane au fost rănite. Strada a fost închisă circulației pietonilor.

Bulevardul Istiklal, pe care se află magazine şi restaurante, este un loc popular din Istanbul şi de obicei este plin de localnici şi turişti.

Cauza exploziei nu a fost confirmată de oficiali. Presa locală scrie că este suspectat un atentat sinucigaș.

Război în Ucraina. Pod aruncat în aer de trupele ruseşti, risc de rupere a unui baraj care poate provoca o catastrofă VIDEO