Explozie puternică la Mariupol. Maşina unui înalt oficial rus, aruncată în aer

Mașina unui comandant rus de rang înalt a explodat în orașul ocupat Mariupol, susține primarul ucrainean aflat în exil.

27 mart. 2023, 14:22
Explozie puternică la Mariupol. Maşina unui înalt oficial rus, aruncată în aer

Mașina unui comandant rus de rang înalt a explodat luni dimineață în orașul portuar Mariupol, aflat sub ocupație în sudul țării, au declarat oficialii ucraineni, transmite CNN.

„Potrivit informațiilor preliminare, mașina unuia dintre comandanții ocupanților a explodat”, a declarat consiliul municipal din Mariupol.

Consiliul a precizat că explozia a avut loc într-o zonă centrală a districtului Primorskyi din oraș. Acesta nu a menționat numele ofițerului rus și nici nu a precizat dacă explozia a provocat victime.

O maşină blindată în care se afla ministrul de externe al Estoniei a luat foc în Kiev

Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat: „Rezistența de la Mariupol a lovit în Mariupolul ocupat, aruncând în aer mașina unuia dintre cei mai importanți ofițeri militari. Vor urma mai multe detalii”.

Liderul din Crimeea, Serghei Aksyonov, și-a creat propriul grup Wagner! Câți mercenari are unitatea denumită ”Convoiul”

Serghei Aksyonov a recrutat un fost comandant care a lucrat pentru Wagner în Africa pentru a-și conduce grupul, numit „Convoi”, relatează SkyNews.

Se spune că unitatea de mercenari ar fi compusă din 300 de luptători și ar fi fost deja desfășurată în părțile ocupate din regiunea Kherson din sudul Ucrainei.

„Aceasta este compania militară privată a lui Aksyonov, dar întregul grup este alcătuit din foști angajați ai Wagner”, a declarat unul dintre mercenari pentru postul de televiziune Russia-24.

Zelenski: Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea împotriva Ucrainei continuă

În reportajul televizat, mercenarii Convoy se antrenau într-o pădure, săpând tranșee și învățând cum să pună mine. Canalul de Telegram al Convoy a fost creat în noiembrie anul trecut și prezintă foarte mult imagini și icoane ortodoxe rusești și se referă la ucraineni ca fiind „sataniști”.

Presa rusă de opoziție l-a identificat pe șeful Convoi ca fiind Konstantin Pikalov, care a lucrat ca comandant Wagner în Madagascar și în Republica Centrafricană.

Ţările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina, declară influentul Nikolai Patruşev

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, influentul Nikolai Patruşev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că ţările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina într-un interviu acordat luni ziarului guvernamental rus Rossiskaia Gazeta.

„De fapt, ţările NATO sunt o parte a conflictului. Au făcut din Ucraina o mare tabără militară. Ele trimit arme şi muniţii trupelor ucrainene, le furnizează informaţii, inclusiv cu ajutorul unei constelaţii de sateliţi şi a unui număr semnificativ de vehicule aeriene fără pilot. Instructorii şi consilierii NATO antrenează armata ucraineană , iar mercenarii luptă ca parte a batalioanelor neonaziste”, a declarat Nikolai Patruşev într-un interviu care urmează să fie publicat în cursul după-amiezii şi din care Rossiskaia Gazeta a redat un scurt fragment.

În opinia sa, Occidentul nu va opri acest conflict până când Rusia nu va fi învinsă. „Încercând să prelungească această confruntare militară cât mai mult posibil, ei nu îşi ascund obiectivul principal – înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă şi dezmembrarea ei ulterioară”, a mai spus Patruşev, reiterând o teză enunţată de Vladimir Putin în discursul său din 21 februarie din faţa Adunării Federale.

Fost şef al serviciului de securitate internă FSB, Nikolai Patruşev este considerat unul dintre cei mai impornaţi membri din cercul de apropiaţi ai lui Vladimir Putin, cu vederi chiar mai naţionaliste decât ale şefului său şi care ar fi avut o influenţă considerabilă asupra declanşării agresiunii asupra Ucrainei şi formării teoriilor imperialiste ale acestuia.