Explozie puternică la o fabrică din Iaşi: un mort şi doi răniţi

O explozie puternică s-a produs luni la o societate comercială din Iaşi. Trei persoane au suferit arsuri grave şi au fost transportate de urgenţă la spital. Una dintre acestea nu a mai putut fi  însă salvată.

RomaniaTV.net
30 apr. 2012, 10:23
Explozie puternică la o fabrică din Iaşi: un mort şi doi răniţi

UPDATE 17.30 Petru B., în vârstă de 53 de ani, angajat ca electrician, care avea arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului, a murit luni-după-amiază la spital. El fusese adus în stare critică la secţia de arşi a Spitalului „Sfântul Spiridon”. Potrivit medicilor, şi cea de-a doua persoană rănită grav în urma exploziei are şanse reduse de supravieţuire. „Unul dintre pacienţi a decedat. Celălalt pacient rănit grav a fost resuscitat şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Pronosticul în cazul său rămâne unul extrem de rezervat”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Potrivit medicilor ieşeni, starea celui de-al treilea rănit în explozie este stabilă, bărbatul fiind conştient.  „Este un bărbat de 39 de ani. El are arsuri de gradele I şi II, pe 30 la sută din suprafaţa corpului”, a precizat Ciuhodaru. Cei doi supravieţuitori ai exploziei vor fi transportaţi cu o aeronavă militară la un spital din Capitală, iar pe timpul zborului vor fi asistaţi de o echipă SMURD, misiunea fiind aprobată în urma solicitării subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

UPDATE 15:30: „Doi pacienţi din accidentul colectiv produs de explozia unui cazan au ajuns la Urgenţe. Un pacient de aproximativ 42 de ani în şoc combustional, cu suspiciunea de arsuri de căi respiratorii superioare şi arsuri de grad III – IV de peste 80% din suprafaţa corporală a fost resuscitat volemic şi respirator de medicii de urgenţă, a beneficiat de antalgice şi protecţie termică şi a fost dus în mai puţin de 3 minute în sala de operaţii a singurei secţii de arşi din Moldova. Al doilea, de 39 de ani, este în curs de evaluare şi stabilizare. Prognosticul este extrem de rezervat datorită sediului, gradelor şi complicaţiilor posibile”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru de la Centrul de Trauma si Toxicologie „Sf. Ioan”, potrivit bzi.ro.

Deflagraţia s-a produs în jurul orei 13.00, la firma SC Mecano Fuc SRL, aparţinând omului de afaceri ieşean Constantin Comănescu şi aflată în zona industrială a municipiului, iar la faţa locului au ajuns mai multe echipaje ale SMURD şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Unul dintre angajaţii firmei este în stare gravă. Bărbatul a intrat în stop cardio- respirator şi este resuscitat.

Medicii de la SMURD împreună cu ambulanţa au intervenit la locul accidentului. Este vorba despre trei persoane. Primul dintre ei mai puţin grav este cu arsuri de gradul 2 la prima evaluare pe aproximativ 10% din suprafaţa corporală, este stabil şi conştient. Va fi primul transportat la spital. Al doilea este un pacient cu arsuri pe ceva mai mult între 10 şi 20 % din suprafaţa corporală cu implicarea căilor aeriene şi cu inhalare de fum. Acesta va fi transferat la terapie intensivă, chirurgie plastică. Al treilea este şi el cu arsuri, cu inhalare de fum, se pare că este într-o stare gravă. Şi acesta va ajunge la chirurgie plastică.„, a declarat, pentru România TV, Diana Cimpoeşu, SMURD Iaşi.

La faţa locului a fost prezent şi prefectul Dragomir Tomaseschi.  „Este vorba despre un cuptor de inducţie, unde temperatura ajunge la o mie de grade. E devreme să ne pronunţăm asupra cauzelor exploziei”, a spus prefectul de Iaşi.

Două autospeciale de la ISU au intervenit, deoarece explozia a fost urmată de incendiu. Pompierii prezenţi la faţa locului încearcă să afle cum s-a produs această explozie. O primă ipoteză ar fi o cauză de ordin tehnic.

Angajaţii fabricii au fost evacuaţi. Incendiul care a urmat exploziei a fost stins de pompieri în aproximativ zece minute.