Explozie puternică. O clădire cu trei etaje s-a prăbuşit, salvatorii caută victime sub dărâmături

Imaginile de pe reţelele sociale arată o coloană de fum gros care se ridică spre cer, vizibilă deşi încă este întuneric.

10 dec. 2022, 16:38

O persoană a murit şi 12 sunt date dispărute după o explozie care s-a produs într-o clădire rezidenţială cu trei etaje din Insula Jersey, teritoriu dependent al Coroanei britanice, situat în Canalul Mânecii, a anunţat sâmbătă poliţia, potrivit BBC.

„Avem o clădire cu trei etaje care s-a prăbuşit complet”, a declarat şeful poliţiei locale, Robin Smith, care a spus că imobilul a fost pus complet la pământ şi s-a împrăştiat precum o „clătită”.

Echipe speciale caută eventuale victime sub dărâmături. Explozia puternică s-a produs în jurul orei locale 4.00.

„Patul a început să se mişte şi s-a auzit o bubuitură uriaşă”, a declarat un locuitor al insulei pentru BBC. „Am intrat pe internet să văd dacă a fost un cutremur sau o furtună, habar nu aveam ce poate fi”, a declarat el.

Oraşul ucrainean Odesa, în beznă după un atac rusesc cu drone kamikaze. Un milion de oameni sunt fără curent, căldură şi apă în plină iarnă
Imaginile de pe reţelele sociale arată o coloană de fum gros care se ridică spre cer, vizibilă deşi încă este întuneric.

Pompierii fuseseră chemaţi în timpul nopţii de către localnicii din zonă care simţiseră miros puternic de gaz.

Explozia a cauzat şi un incendiu care a putut fi controlat. Două persoane rănite au fost transportate la spital, iar 20-30 de persoane au fost evacuate din zonă şi duse în Primăria St Helier.

Locuitorii au fost sfătuiţi să evite zona, operaţiunile de căutare şi degajare putând dura mai multe zile.

Este a doua tragedie din această săptămână care se produce pe insula a cărei economie se bazează pe bănci, turism şi pescuit. Vineri, paza de coastă din Jersey şi-a încetat operaţiunile de căutare, după ce trei marinari au fost daţi dispăruţi după ce ambarcaţiunea lor s-a scufundat, în urma coliziunii cu un feribot. Vasul s-a scufundat la o adâncime de aproximativ 40 de metri, o adâncime prea mare pentru ca scafandrii să poată intra fără echipament special.

Într-o comunitate mică precum Jersey, un astfel de eveniment precum explozia de sâmbătă este foarte dureros, scrie BBC.

Insula Jersey se află în Canalului Mânecii, la aproximativ 22 de km de coasta franceză şi la 136 de km sud de coasta engleză, având o populaţie de aproximativ 103.000 de locuitori. Este cea mai mare dintre Insulele Canalului Mânecii, care mai includ Guernsey, Alderney şi Sark, dar este totuşi destul de mică, având doar 8 km lungime şi 9 km lăţime.

Incendiu pe autostradă, în apropiere de Arad. O platformă care transporta opt mașini a luat foc
Jersey este considerată parte a Insulelor Britanice, dar nu a Regatului Unit, deoarece este o dependenţă a Coroanei (alături de Insula Man şi de Guernsey din apropiere). Acest lucru înseamnă că Regele Charles este şeful de stat, dar insulele au propriile guverne, alegeri şi parlamente care stabilesc legile în materie de justiţie penală, impozite, imigraţie şi în majoritatea celorlalte chestiuni politice. Cu toate acestea, unele competenţe sunt transferate guvernului britanic, cum ar fi apărarea şi majoritatea problemelor de politică externă.

Incendiu şi la un bloc de locuinte din Suceava. 12 persoane autoevacuate
Sursa citată a precizat că pompierii militari de la Punctul de Lucru Crucea şi cei de la Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, au intervenit cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD B2 pentru localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit la acoperişul unui bloc de locuinţe (regim P+4).

La sosirea echipajelor ardea astereala acoperişului cu pericol de propagare la întregul acoperiş cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi, incendiul fiind localizat de către membri ai SVSU Broşteni.

Un număr de 12 persoane s-au autoevacuat din interiorul blocului de locuinţe A ars acoperişul construit din lemn şi acoperit cu tablă şi carton asfaltat, pe o suprafaţă de aproximativ 120 de metri pătraţi.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coşul de fum deteriorat. Nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul acoperişului şi apartamentele de la etajul patru.