Oraşul ucrainean Odesa, în beznă după un atac rusesc cu drone kamikaze. Un milion de oameni sunt fără curent, căldură şi apă în plină iarnă

Oraşul Odesa, din sudul Ucrainei, a rămas aproape în totalitate fără electricitate în urma unui atac rusesc cu o dronă kamikaze care a avut loc în cursul nopţii. Atacuri cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană au fost lansate şi în Herson şi Nikolaiev.

10 dec. 2022, 16:19
Oraşul ucrainean Odesa, în beznă după un atac rusesc cu drone kamikaze. Un milion de oameni sunt fără curent, căldură şi apă în plină iarnă

Încă un oraş din Ucraina a rămas fără electricitate în urma atacurilor cu drone ale ruşilor. Este vorba despre Odesa, un oraş port la Marea Neagră, situat în sudul Ucrainei, aproape de România. Circa un milion de oameni au rămas fără electricitate, unii şi fără căldură şi apă în plină iarnă.

„Deocamdată, oraşul este fără electricitate”, a declarat un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, într-un mesaj pe contul său de Telegram, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, infrastructurile esenţiale, inclusiv spitalele şi maternităţile, au acces la curent, a precizat el. „Situaţia rămâne dificilă, însă este sub control”, a mai spus Timoşenko.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rușii au bombardat Zaporojie cu rachete S-300 și cu drone

Potrivit lui Maksim Marşenko, guvernatorul regiunii Odesa, Rusia a atacat oraşul cu „drone-kamikaze” în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. „Din cauza loviturilor, nu este electricitate în aproape toate districtele şi comunităţile regiunii noastre”, a declarat el.

Două drone au fost doborâte de unităţi ale apărării aeriene ucrainene, a mai spus Marşenko.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: „Războiul din Ucraina ar putea ajunge în Europa și s-ar putea transforma într-un război între NATO și Rusia

 

Zelenski: Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, în ultimul său mesaj transmis ucrainenilor, că situația „rămâne foarte dificilă” în mai multe orașe din prima linie din provinciile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

„Bahmut, Soledar, Maryinka, Kreminna. Multă vreme, pe pământul acestora nu a mai rămas nicio zonă de locuit care să nu fi fost afectată de obuze și incendii. Ocupanții au distrus de fapt Bahmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine”, a spus Zelenski.

 

Vineri, Kievul a subliniat că regiunile din sudul ţării sfâşiat de război, inclusiv Odesa, suferă cele mai grave pene de curent, la câteva zile după cea mai recentă serie de atacuri ruse împotriva reţelei energetice ucrainene.

Rusia a tras luni zeci de rachete de croazieră asupra infrastructurilor-cheie, exercitând o şi mai mare presiune asupra reţelei deja în dificultate a Ucrainei, după atacuri repetate.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că armata rusă va continua loviturile asupra reţelei energetice ucrainene, în pofida criticilor ferme ale Occidentului împotriva atacurilor sistematice care au cufundat milioane de persoane în frig şi obscuritate.