Explozie solară puternică: Efectele ar putea fi resimţite miercuri pe Pământ VIDEO

O erupţie solară puternică a avut loc luni, 2 iulie, iar particulele ar putea atinge Pământul miercuri, ducând la apariţia superbelor aurore.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 10:44
Explozie solară puternică: Efectele ar putea fi resimţite miercuri pe Pământ VIDEO

Explozia a avut loc dintr-o pată solară imensă, AR1515, care se află acum pe partea dinspre Pământ a Soarelui. Experţii se aşteaptă ca mai multe erupţii solare puternice să aibă loc săptămâna aceasta.

Mai multe telescopuri spaţiale monitorizează Soarele, iar sonda Solar Dynamics Observatory de la NASA a reuşit să surprindă explozia de luni.

Explozia solară de luni a fost clasificată drept una de intensitate M5,6, fiind un moderată. Erupţiile solare din clasa C sunt cele mai slabe, M- sunt moderate, iar X sunt cele mai puternice. Cele din clasa X, atunci când sunt îndreptate către Pământ, pot pune în pericol vehiculele spaţiale şi astronauţii de pe orbită, afectează comunicaţiile prin satelit şi distrug liniile electrice de pe Terra.

Explozia de luni a emis un val de plasmă, denumit ejecţie coronală de masă, dar particulele nu au fost îndreptate direct către Pământ. Magnetosfera noastră va întâlni particulele solare pe 4 sau 5 iulie, ducând la apariţia aurorelor.