Explozii luni noapte în Kiev. Continuă luptele intense în Bahmut, în timp ce Ucraina primeşte primele tancuri din Marea Britanie

Mai multe explozii au fost raportate la Kiev, în Ucraina, în noaptea de luni spre marţi (ora locală), a anunţat primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, pe canalul său oficial Telegram.

28 mart. 2023, 08:27
Explozii luni noapte în Kiev. Continuă luptele intense în Bahmut, în timp ce Ucraina primeşte primele tancuri din Marea Britanie

UPDATE: Autorităţile ucrainene au anunţat luni că apărarea aeriană a doborât 12 drone ruseşti în apropiere de Kiev, iar resturile unei dintre ele au provocat un incendiu într-o clădire nerezidenţială şi nu au fost găsite victime, relatează Reuters.

Serhi Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, a declarat că Rusia a lansat 12 drone spre Kiev, dar forţele de apărare aeriană ucrainene au identificat şi distrus „toate ţintele inamice” în spaţiul aerian din jurul capitalei.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat în actualizarea sa zilnică de dimineaţă că în cursul nopţii Rusia a lansat în total spre Ucraina 15 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, iar forţele ucrainene au distrus 14 dintre ele.

Zelenski, în mesajul zilnic: Inamicul trebuie să fie tras la răspundere – VIDEO

Resturile unei drone au căzut în districtul Sviatoşîno, din vestul Kievului, declanşând un incendiu pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi într-o clădire nerezidenţială. „Potrivit datelor preliminare, nu există victime în acest moment”, a declarat Popko într-o postare pe Telegram, dar a precizat că informaţiile sunt în curs de clarificare.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a declarat pe Telegram că este vorba despre un magazin care a ars în Sviatoşîno, dar nu au fost găsite victime, iar pompierii controlează situaţia.

Alertele de raid aerian au sunt în cursul nopţii în jumătate din regiunile ţării, iar în Kiev s-au auzit explozii. În prezent, capitala ucraineană nu mai este vizată de alertele de pericol.

„Explozii în capitală, iniţial în cartierele rezidenţiale Obolon şi Sviatoshynskyi. Toate serviciile sunt trimise la faţa locului. Mai multe detalii vor urma mai târziu”, se arată în postarea primarului din Kiev, Klitschko.

În districtul rezidenţial Sviatoshynskyi, serviciile de pompieri şi de salvare intervin la locul unui incendiu de clădire, a precizat Klitschko.

„Preliminar, nu există victime”, a precizat el.

Sirenele de alarmă aeriană din oraş au fost activate înainte de explozii, a precizat administraţia militară din regiunea Kiev pe Telegram.

„Pericolul în regiunea adiacentă capitalei rămâne! Forţele de apărare aeriană sunt în alertă”, se arată în postarea administraţiei militare din regiunea Kiev, potrivit News.ro.

Lupte crâncene continuă în Bahmut

Pe parcursul zilei, forţele de apărare ucrainene au respins 41 de încercări de asalt rusesc spre Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka, potrivit Statului Major General al Forţelor Armate, relatează Ukrinform.

„Inamicul îşi concentrează principalele eforturi pentru a desfăşura operaţiuni ofensive în direcţiile Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka. Cele mai aprige lupte continuă pentru Bahmut, Avdiivka şi Marinka. Datorită acţiunilor profesioniste şi coordonate, forţele de apărare ale Ucrainei au respins 41 de atacuri inamice în zonele specificate în cursul zilei trecute”, se arată în actualizarea de seară. forţele aeriene ucrainene au efectuat nouă lovituri asupra grupurilor de personal şi echipamente inamice şi încă una care a vizat complexul de rachete antiaeriene ruseşti.

La rândul lor, forţele de rachete şi artilerie au lovit două puncte de control şi un cluster. în aceeaşi zi, apărătorii ucraineni au doborât un UAV inamic de tip „Orlan-10”. Potrivit Statului Major General, pe parcursul zilei, armata rusă a lovit poziţiile forţelor de apărare ucrainene şi infrastructura civilă din zonele populate, efectuând şapte lovituri aeriene şi zece lovituri cu rachete şi lansând peste 15 salve cu ajutorul sistemelor MLR.

După cum notează Forţele Armate, inamicul continuă să utilizeze pe scară largă rachete antiaeriene ghidate S-300. Probabilitatea ca mai multe lovituri ruseşti să vizeze întregul teritoriu al Ucrainei rămâne ridicată. În direcţiile Volyn, Polissia, Sivershchyna şi Slobozhanshchyna, situaţia operaţională nu a suferit schimbări semnificative, deoarece nu au fost observate semne de formare a unei grupări ofensive. Zonele Bleshny din regiunea Cernihiv, Tovstoduby, Holynivske, Stukalivka, Volfyne şi Mayske din regiunea Sumy, precum şi Timofiivka, Krasne, Ustinivka şi Chorne din regiunea Kharkiv au fost supuse focului inamic.

Ruşii sunt în defensivă pe axele Zaporizhia şi Kherson. Vilne Pole, Novosilka şi Novopil din regiunea Doneţk, Poltavka, Malynyvka, Hulyaipole, Zaliznychne, Bilohirya şi Novodanilivka din regiunea Zaporizhia, precum şi Kherson şi Antonivka din regiunea Kherson au intrat sub focul inamicului. În plus, în regiunea Kherson, invadatorii au efectuat o lovitură aeriană asupra infrastructurii civile din Beryslav.

Potrivit Ukrinform, numărul de morţi din partea Rusiei în Ucraina la 27 martie se ridica la 171.160. Forţele ucrainene au distrus, de asemenea, 3.595 de tancuri ruseşti, 6.953 de vehicule blindate de luptă, 2.638 de sisteme de artilerie, 2.216 drone şi sute de alte unităţi de echipament inamic.

Ucraina primeşte primele transporturi de tancuri din Marea Britanie

Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice, alături de alte vehicule blindate de producţie occidentală donate, a anunţat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit CNN.

„Astăzi, am avut onoarea de a testa cea mai nouă achiziţie a unităţilor noastre blindate împreună cu comandantul Forţelor Aeropurtate, generalul-maior Maksym ‘Mike’ Myrhorodskyi, şi cu paraşutiştii noştri”, a declarat Reznikov într-o postare pe Facebook. El a precizat că au primit Challengers (tancuri de luptă principale) din Marea Britanie, Strykers (vehicule de luptă pentru infanterie) şi Cougars (vehicule de mobilitate pentru infanterie din familia protejată împotriva ambuscadelor rezistente la mine) din Statele Unite şi Marders (vehicule de luptă pentru infanterie) din Germania.

Reznikov a continuat prin a mulţumi aliaţilor ucraineni pentru sprijinul lor continuu.

„În urmă cu un an, nimeni nu şi-ar fi putut imagina că sprijinul partenerilor noştri va fi atât de puternic. Că întreaga lume civilizată va reporni şi, în cele din urmă, va rezista agresorului sângeros, ţara teroristă a Rusiei”, a declarat el. „În acest an, totul s-a schimbat. Ucraina a schimbat lumea. Rezistenţa poporului ucrainean şi priceperea armatei noastre au convins pe toată lumea că Ucraina va învinge.” El a adăugat că „noul echipament va ţine o companie bună cu „fraţii” săi pe câmpul de luptă”.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a livrat, de asemenea, tancurile germane Leopard 2, atât de căutate, Ucrainei. „Da, am livrat tancuri Leopard aşa cum am anunţat”, a declarat Scholz în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul olandez Mark Rutte, luni, la Rotterdam. Germania a promis anterior 18 tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Tancurile moderne sunt cunoscute pentru că sunt rapide şi eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

„Germania şi Olanda au livrat împreună obuziere şi muniţie şi tocmai se pregătesc, împreună cu Danemarca, să livreze tancuri de luptă principale Leopard 1 pentru a sprijini Ucraina”, a declarat Scholz, adăugând că Germania „tocmai a livrat” şi tancurile „foarte moderne”. Sosirea tancurilor Leopard 2 vine după luni de dezbateri. Oficialii germani au ezitat să trimită tancurile în Ucraina, spunând că aşteaptă ca SUA să trimită propriile M1 Abrams la Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat în repetate rânduri pentru ca ţările să înceteze să se mai certe cu privire la trimiterea tancurilor. „Am vorbit de sute de ori despre lipsa de arme”, a declarat el în timpul unei apariţii virtuale la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos din ianuarie. „Nu putem merge doar pe motivare”.

Citeşte şi: Zelenski: Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea împotriva Ucrainei continuă