Expoziţia "Ada Kaleh. Insula din suflet", deschisă, joi, la Muzeul Ţăranului Român

Publicat: Miercuri, 01 August 2012 15:38 // Actualizat: Miercuri, 01 August 2012 15:38 // Sursa: Agerpres

Expoziţia "Ada Kaleh. Insula din suflet", care rememorează destinul tragic al micuţei insule de pe Dunăre, în aval de Orşova veche, dispărută împreună cu aceasta în apele învolburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat - la începutul anilor '70 ai secolului trecut - construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I, va fi deschisă, joi, la sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR).

Foto: wikipedia.org

Potrivit Biroului de presă al instituţiei gazdă, prin reunirea unor fotografii provenite mai cu seamă din arhivele personale ale foştilor insulari, a unor cărţi poştale şi ilustrate din perioada de glorie a insulei, din hărţi vechi şi a unor obiecte provenite din Ada Kaleh, aceasta reconstituie fidel stilul de viaţă aparte, specific comunităţii insulare preponderent de etnie turcă, organizatorii căutând să sugereze unicitatea unui spaţiu exotic, pierdut pentru totdeauna, scrie Agerpres.

Participanţii la vernisaj vor putea asista la proiecţie de filme documentare realizate în şi despre Ada Kaleh la sfârşitul deceniului 6 de către studioul Sahia Film, cărora li se vor adăuga filmul "Ada Kaleh Stories" de Ismet Arasan (Turcia, 2009).

Parte dintr-un proiect finanţat de AFCN, expoziţia, la care intrarea este liberă, va fi deschisă la MŢR până pe 19 august şi va fi itinerată ulterior la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (14 - 28 septembrie) şi la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 - 31 octombrie).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7834
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H