Extinderea UE promovată prin rasism şi sexism

Un videoclip prin care s-a încercat o promovare "artistică" a extinderii Uniunii Europene a fost repede retras de pe YouTube, după ce s-a interpretat că transmite mesaje sexiste şi rasiste.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 17:46
Extinderea UE promovată prin rasism şi sexism

Filmuleţul de aproximativ 2 minute, inspirat parcă din producţiile cinematografice cu arte marţiale şi de alte filme asemănătoare, înfîţişa o femeie albă care înfruntă un sultan, un asiatic şi un african.

Filmul urma să  promoveze  Uniunea Europeană într-o lumină pozitivă, ca pe o forţă pentru pacea lumii. Lansat cu titlul „Growing Together” (Creştem împreună), filmuleţul a fost conceput pentru a încuraja noi ţări să adere la UE.

S-a produs însă  exact contrariul, acest filmuleţ, cu bune intenţii teoretic, fiind aspru criticat  şi acuzat de rasism, sexism şi imperialism. O femeie europeană, albă, frumoasă, îmbrăcată într-un costum galben sugerând Uniunea Europeană, reuşeşte să învingă paşnic trei agresori, „întruchiparea” unor ţări non-europene.

Dar cei trei agresori reprezintă, evident alte rase. Unul este îmbrăcat în ţinuta unui sultan cu o sabie, altul, care face mişcări specifice artelor marţiale, este asiatic, iar al treilea este african.

În faţa celor trei femeia albă rămâne calmă şi, într-o imagine sugestivă, ea se multiplică şi formează un cerc în jurul agresorilor. Aceştia pun deoparte armele şi se aşează pe jos, imaginea sugerând negocierile.
Videoclipul se termină cu mesajul: „Cu cât suntem mai mulţi, cu atât suntem mai puternici”, în acest fel invitând mai multe ţări să se alăture Uniunii.

Mulţi dintre cei care au vizionat filmuleţul s-au simţit ofensaţi, unii dintre ei punând chiar sub semnul întrebării autenticitatea clipului. Unii spun că este rasist, sexsist şi arogant, alţii că nu este decât o risipă de bani.