Extremistul norvegian Anders Breivik spune că izolarea din închisoare l-a făcut să fie „mai radical”

Extremistul norvegian Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, a afirmat joi că a devenit "mai radical" în timpul celor cinci ani pe care i-a petrecut în izolare în închisoare. 

12 ian. 2017, 11:27
Extremistul norvegian Anders Breivik spune că izolarea din închisoare l-a făcut să fie „mai radical”

„Am devenit mai radical. Am fost radical la început, însă în ultimii cinci ani am devenit mult mai radical”, a declarat Breivik în depoziția sa în cea de-a treia zi în care Curtea de Apel de la Oslo examinează apelul statului norvegian după condamnarea sa în primă instanță anul trecut pentru tratament ‘inuman’ și ‘degradant’, în special din cauza izolării prelungite a lui Breivik.

„M-am mințit singur până acum. Sunt foarte afectat de izolare și radicalizarea este probabil cea mai gravă consecință a izolării”, a mai spus extremistul de 37 de ani.

Totodată, Breivik, care a făcut marți salutul nazist la începutul procesului prin care statul norvegian încearcă să obțină anularea unei decizii conform căreia i-ar fi încălcat drepturile prin ținerea lui la izolare, a declarat că prin acest salut nu a intenționat să ofenseze pe nimeni și că a dorit doar să-și demonstreze solidaritatea cu alții. ‘Acesta este motivul pentru care mă aflu aici, sunt motivat politic’, a spus el, adăugând că prin ‘lupta’ sa a vrut întotdeauna să se asigure că ‘naționaliștii pe criterii etnice sunt incluși în democrații’. ‘Nu am intenționat niciodată să aduc ofensă altora’, a insistat criminalul norvegian.

Citeşte şi Verdictul în cazul ucigaşului în masă Anders Breivik nu va schimba cu nimic condiţiile de detenţie ale acestuia

Pe 22 iulie 2011, deghizat în ofițer de poliție, Breivik i-a atacat timp de peste o oră pe participanții la o tabără de vară a tinerilor laburiști pe insula Utoya și a ucis 69 dintre ei, în majoritate adolescenți. Mai devreme, el ucisese alte opt persoane detonând o bombă în apropiere de sediul guvernului de la Oslo. A fost condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare care poate fi prelungită pe termen nedefinit, Breivik dispune de condiții confortabile în închisoare, având acces la trei celule dotate cu televizoare, jocuri video și aparate de fitness.