ExxonMobil pregăteşte investiţii de 37 miliarde de dolari pe an

ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, anticipează că va derula în "următorii ani" investiţii de 37 miliarde de dolari pe an, majorând estimările înaintate anterior, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 11:31
ExxonMobil pregăteşte investiţii de 37 miliarde de dolari pe an

Grupul american anticipa anterior investiţii de 33-37 miliarde de dolari pe an, iar cheltuielile de capital şi explorare din 2011 s-au cifrat la 36,8 miliarde de dolari.

Marile companii petroliere au anunţat recent bugete uriaşe de investiţii, direcţionate cel mai probabil în principal către proiectele importante de explorare a zăcămintelor de gaze naturale din Australia.

Chevron a anunţat în decembrie un buget de investiţii de 32,7 miliarde de dolari pentru acest an, după 29,1 miliarde de dolari în 2011.

Royal Dutch Shell a pus deoparte pentu acest an un buget de investiţii de 33 miliarde de dolari.

Cele trei companii au proiecte importante de gaze naturale în Australia, precum şi planuri ambiţioase pentru foraje la mare adâncime în mai multe părţi ale lumii.

ExxonMobil explorează împreună cu OMV Petrom (SNP) mai multe perimetre din Marea Neagră.

Cele două companii au anunţat săptămâna trecută o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Investiţiile în fazele de exploatare şi dezvoltare a acestei descoperiri ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârşitul deceniului.