Fabricile turează motoarele: afacerile au crescut cu 4,2%, iar comenzile noi cu 7,6%

Cifra de afaceri din industrie, atât piaţă internă, cât şi externă, a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, susţinută de industria prelucrătoare, potrivit datelor INS. În acelaşi timp, comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%.

09 ian. 2014, 09:02
Fabricile turează motoarele: afacerile au crescut cu 4,2%, iar comenzile noi cu 7,6%

„Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în urmǎtoarele sectoare: industria bunurilor de capital (14,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,6%), industria bunurilor de uz curent (2,9%) şi industria bunurilor intermediare (1%). Industria energetică a scǎzut cu 8,8%”, se arată într-un comunicat transmis joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, nu toate cifrele arată un peisaj roz. Luna noiembrie nu a fost excepţională pentru industria românească. Astfel, în noiembrie 2013 faţă de luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, cu 3,4%, pe fondul reducerilor înregistrate în industria extractivă (-4%) şi industria prelucrătoare (-3,4%). De asemenea, comparativ cu luna noiembrie 2012, afacerile au crescut cu 2,5%, susţinute de industria prelucrătoare (2,7%). În schimb, industria extractivǎ a scǎzut cu 4%.

Comenzile noi din industrie au avansat în primele unsprezece luni cu 7,6% pe ansamblu, datorită creşterilor înregistrate la urmǎtoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+16,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Scǎderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-3,9%).

În noiembrie, comenzile noi din industrie au scǎzut pe total (piaţă internă şi externă) cu 10,2% faţǎ de luna precedentă, influenţate de reduceri înregistrate în industria bunurilor de capital (-16,8%), industria bunurilor de uz curent (-4,7%) şi în industria bunurilor intermediare (-2,8%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 16,8%.

Comparativ cu noiembrie 2012, comenzile au consemnat un plus de 2,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+29,5%), industria bunurilor de capital (+2,6%) şi în industria bunurilor de uz curent (+1,9%). Industria bunurilor intermediare a rǎmas neschimbatǎ.

VEZI SI:

Concedieri colective: firmele de construcţii dau angajaţi afară