Fabuloasa declaraţie de avere a unui candidat CSM. Judecătoarea Nicoleta Coţofană: Femeile frumoase şi inteligente primesc şi cadouri

Judecătoarea Lavi­nia Nicoleta Coțofană de la Judecătoria Arad, unul dintre candidaţii pentru o poziţie în Consiliul Superior al Magistraturii, este de departe unul dintre cei mai bogaţi judecători din România. În declaraţia de avere consultată de România Liberă, judecătoarea a trecut bijuterii de 250.000 de euro, o maşină de lux, terenuri, case şi conturi.

09 aug. 2016, 11:06
Fabuloasa declaraţie de avere a unui candidat CSM. Judecătoarea Nicoleta Coţofană: Femeile frumoase şi inteligente primesc şi cadouri

Lavi­nia Nicoleta Coțofană a trecut în declaraţia de avere terenuri în Arad şi Bucureşti, inclusiv pe numele celor două fiice, case şi apartamente la fel, două maşini, dintre care una de lux (Lexus) şi multe bijuterii.

La acest capitol, judecătoarea a detaliat întreaga sa colecţie, care conţine ceasuri Rolex, cercei, lanţuri şi inele cu diamante. Colecţia cuprinde chiar şi arme, potrivit declaraţiei de avere: pistoale cu bile de cauciuc, dar şi cu glonţ. Valoarea totală declarată se apropie de 250.000 de euro.

Conturile familiei sunt trecute în mod egal pe numele celor două fiice: aproape 500.000 de lei şi peste 60.000 de euro. La capitolul datorii, au un împurumut de 98.000 de euro.

În privinţa veniturilor, judecătoarea declară 40.000 de lei anual, în vreme ce venitul soţului, avocat, nu este cunocut pentru că nu e închis bilanţul contabil.

Contactată de România Liberă, judecătoarea Lavinia Nicoleta Coțofană a declarat că majoritatea bijuteriilor sunt primite cadouri în perioada în care a fost ofițer SRI. „Averea mea e dobândită legal. Femeile frumoase și inteligente primesc și cadouri. Mi-au făcut cadouri bărbații, apoi soțul meu”, a precizat judecătoarea, pentru „România liberă“, despre colecția sa de bijuterii.

Despre imobile, între care două case de locuit, una de 180 metri pătrați, alta de 235 metri pătrați, două spații comerciale, două garsoniere, terenuri, magistrata susține că le-a moștenit sau le-a primit ca donații de la mama și bunică.

Una din cele două maşini, Lexus, care are preţ de catalog aproximativ 130.000 de euro, Lavinia Nicoleta Coțofană pretinde că a cumpărat-o cu doar 17.000 de euro de la o firmă de leasing, după ce soțul ei, care contractase autoturismele pe casa de avocatură, a renunțat la ele.

Cele trei arme din declarația de avere aparțin soțului ei. „Eu nu am ascuns nimic. Poate sunt unii care nu-și trec averea pe declarație. Eu nu cred că un judecător bun trebuie să fie sărac. Eu am moștenit ce am sau am primit cadouri, cum v-am spus, în perioada în care am fost ofițer SRI”, precizează judecătoarea.

De asemenea, magistrata a ținut să precizeze că între ea și soțul ei nu există bunuri comune. „Soțul meu este la a patra căsătorie, a avut partaje, așa că bunurile declarate sunt ale mele”, afirmă judecătoarea, evident, mai puțin armele.

„Mă tot atacă lumea că ba cu faptul că am fost ofițer SRI, ba că soțul meu a fost condamnat  la patru ani cu suspendare pentru evaziune fiscală. După condamnarea soțului meu mi s-a sugerat să divorțez de formă. Nu vreau, pentru că nu cred în vinovăția soțului meu și de altfel am promovat o cale extraordinară de atac”, ne-a relatat judecătoarea.

Soțul ei, avocatul Gheorghe Coțofană a fost condamnat definitiv la patru ani închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de 102.000 euro. „Era vorba de un onorariu de succes dintr-un singur contract de asistență juridică, declarat la Fisc, pentru care nu a plătit TVA”, a explicat Lavinia Nicoleta Coțofană.

Judecătoarea a fost ofițer SRI timp de 11 ani, fiind absolventă a Academiei Naționale de Informații. „Sunt mândră că am fost ofițer SRI. Ca ofițer am apărat Constituția țării”, a mai declarat judecătoarea pentru România liberă.

În urma apariţiei articolului în România Liberă, judecătoarea a avut o replică pe pagina ei de Facebook, unde s-a declarat nemulţumită că întrebările jurnalistei au ţintit doar declaraţia de avere, „care între noi fie vorba nici măcar nu este impresionantă”, nu şi proiectul cu care candidează pentru CSM.

„Dragi prieteni, astăzi la prânz am fost sunată de jurnalista Ondine Gherguț care m-a informat că m-a ales pe mine și pe dl judecător Mateescu să scrie despre candidaturile nostre la CSM. Întrebările care au urmat au fost stupefiant ”jurnalistice”… M-a întrebat despre ”inele, imobile, despre oile bunicii mele”, în principal doar despre declarația mea de avere. După ce s-a edificat, este adevărat, a continuat cu întrebări despre…declarația mea de avere (care între noi fie vorba nici măcar nu este impresionantă). Destre proiectul meu de candidat la CSM doar eu am insistat să vorbim, fără succes! Cui servește un astfel de jurnalism??? Aștept cu interes articolul. Iar dacă îl veți descoperi mai repede, vă rog semnalizati-mi-l și mie! Cu drag!”, a scris Lavinia Nicoleta Coţofană pe Facebook.