Facebook ar putea fi forţată să vândă Instagram şi WhatsApp

Facebook ar putea fi nevoită să vândă Instagram şi WhatsApp, aflându-se în plin proces cu organismul american FTC. Compania a fost acuzată de practici anti-concurenţiale şi de dominaţie a pieţei.

21 aug. 2021, 11:39
Facebook ar putea fi forţată să vândă Instagram şi WhatsApp

Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) aduce din nou Facebook în fața instanței și susține că gigantul trebuie să vândă Instagram și WhatsApp, pe care le-a cumpărat cu scopul de a limita concurența. Potrivit FTC, Facebook are monopol pe piața rețelelor sociale din SUA și face eforturi pentru a se asigura că alte companii nu reușeșesc să concureze cu ea, transmite  petapixel.com.

Vaccinare obligatorie pentru angajaţii Facebook şi Google care lucrează de la birou. Condiţiile puse de giganţii IT
În plângerea sa, FTC face referire la o serie de e-mailuri din 2008 în care CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, afirma: „Este mai bine să cumperi decât să concurezi”. Facebook ar fi acționat în linie cu această strategie, cumpărând competitorii care începeau să devină o amenințare. Este a doua oară când FTC înaintează o astfel de plângere împotriva gigantului. Autoritatea a dat în judecată compania americană anul trecut, cerând ca aceasta să fie obligată să vândă WhatsApp și Instagram, însă cazul a fost respins de instanță în iunie anul curent, printre motivele invocate numărându-se perioada lungă de timp de la momentul achizițiilor și lipsa unor dovezi solide că gigantul a achiționat în scopul eiminării concurenței.

Facebook Messenger criptează apelurile video şi de voce. Ce spune despre Instagram

Tot anul trecut, 48 state americane dau Facebook au dat în judecată pentru cumpărarea unor companii mai mici, cu scopul de a elimina concurența. În centrul atenției s-au aflattot WhatsApp și Instagram, două dintre cele mai importante produse din prezent ale companiei americane. Potrivit procurorilor, Facebook s-a folosit de puterea și răspândirea platformei sale pentru a sufoca serviciile concurente, considerând că achiziționarea Instagram a fost făcută exact în acest scop.