Facebook Papers, scandalul care zguduie din temelii compania lui Mark Zuckerberg. Mii de pagini compromiţătoare despre politica platformei au fost făcute publice

Compania Facebook pierde controlul asupra produselor pe care le oferă, inclusiv imaginea sa pe care o are de peste un deceniu, atent concepută, aceea de companie binevoitoare, care dorește doar să conecteze lumea.

26 oct. 2021, 16:31
Facebook Papers, scandalul care zguduie din temelii compania lui Mark Zuckerberg. Mii de pagini compromiţătoare despre politica platformei au fost făcute publice

Mii de pagini de documente interne furnizate Congresului de un fost angajat descriu compania Facebook una dominată de conflicte interne, unde datele despre daunele pe care le provoacă platforma sunt abundente, iar soluțiile de a le rezolva nu reprezintă o prioritate.

Acum, Facebook Papers deschid probabil cea mai gravă criză pentru Mark Zuckerberg: cele 10.000 de pagini de documente interne ale companiei oferă o imagine tulburătoare a mecanismelor prin care funcţionează reţeaua de socializare, scrie Associated Press.

Primul ziar care a publicat articole preluate din aceste documente a fost Wall Street Journal, între septembrie şi octombrie, dar angajatul a decis apoi să le pună la dispoziţie altor ziare, americane şi europene. Între altele, platforma este acuzată că este folosită inclusiv pentru trafic de persoane.

Pe lângă faptul că aruncă umbre asupra lui Zuckerberg însuşi, documentele ridică multe îndoieli cu privire la rolul Facebook în dezinformarea despre alegeri şi atacul din 6 ianuarie, de la Washington , precum şi cu incapacitatea de a acţiona asupra mişcării Stop the Steal, a fanilor lui Donald Trump. Mai mult, cercetările interne au arătat gradul de conştientizare a managerilor companiei cu privire la diverse probleme, mărturie în acest sens stând mesajele interne de la angajaţi.

Între altele, potrivit articolelor publicate de ziarele care au analizat Facebook Papers, Zuckerberg, campion al libertăţii de exprimare în Statele Unite, ar fi dat curs cererii Partidului Comunist Vietnamez de a cenzura postările antiguvernamentale. Nerespectarea acestui lucru ar fi expus reţeaua de socializare riscului de a ajunge offline în această ţară, în care, potrivit unor estimări, aduce Facebook venituri de un miliard de dolari pe an.

Citeşte şi Facebook vrea să-şi schimbe numele. Marea transformare va avea loc săptămâna viitoare

CEO-ul ar fi, de asemenea, responsabil pentru diferite decizii privind postările despre politicieni şi celebrităţi. Documentele dezvăluie interferenţe din partea managerilor pentru a permite VIP-urilor să posteze orice, indiferent de orice încălcare a regulilor. „În multe cazuri, decizia a fost luată de manageri şi în unele cazuri de Zuckerberg”, a denunţat un angajat.

Citeşte şi Un bărbat a sunat la 112 panicat că nu poate vorbi cu soția pe Facebook

Mai mult, lupta împotriva ştirilor proaste sau false – au denunţat din nou angajaţii – este subminată de considerente politice.