Factorul care dublează riscul morţii din cauza Covid-19. Pericolul se regăseşte numai la femei

Sarcina este un factor care crește probabilitatea de deces la pacienții cu Covid-19, potrivit unui studiu american. Cauza principală este că infecţia este adesea diagnosticată ulterior la femeile gravide, deoarece unele simptome ale sarcinii și ale coronavirusului sunt similare.

03 nov. 2020, 11:28
Factorul care dublează riscul morţii din cauza Covid-19. Pericolul se regăseşte numai la femei

Femeile însărcinate mor de Covid-19 mai des decât restul femeilor infectate cu noul coronavirus, este concluzia la care au ajuns specialiştii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, citaţi de Washington Post. Cu toate acestea, acest risc rămâne în general scăzut, potrivit statisticilor federale publicate pe 2 noiembrie.

Citeşte şi La fiecare 30 de secunde un locuitor al Parisului se infectează cu Covid-19. Ministrul Sănătăţii din Franţa oferă statistici dramatice

Din 19.600 de femei însărcinate infectat au murit 33 au murit, ceea ce ne indică o rată a mortalității de 0,2%. Pentru femeile care nu erau însărcinate, rata mortalității a fost de 0,1%, potrivit raportului. Aceste date arată că femeile însărcinate sunt de aproape trei ori mai susceptibile de a ajunge în unitățile de terapie intensivă și au risc de peste trei ori de a avea nevoie să fie conectate la aparate de respiraţie artificială.

Simptome similare între sarcină şi Covid-19

Mai mult decât atât, este posibil ca unele femei însărcinate să fie diagnosticate cu Covid-19 prea târziu, deoarece virusul are unele simptome similare cu sarcina: oboseală, greață și vărsături, avertizează un ginecolog consultat de Washington Post.

Raportul se bazează pe datele colectate de CDC de la spitalele din toată țara. Acesta a constatat că 1,1% dintre femeile însărcinate au fost internate într-o unitate de terapie intensivă după ce au fost diagnosticate cu Covid-19, comparativ cu 0,4% dintre femeile care nu erau însărcinate. Potrivit cercetătorilor, riscul crescut poate fi cauzat de schimbările fiziologice care apar în timpul sarcinii, precum creșterea ritmului cardiac și consumul de oxigen, scăderea capacității vitale pulmonare și modificări ale sistemului imunitar.