Factura la electricitate, schimbată de la 1 Martie. Vezi cum se citeşte noul tip de factură

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va introduce un nou tip de factură, de la 1 martie. Acest model standard are rostul de a proteja drepturile consumatorului.

02 mart. 2016, 06:56

În ultimii ani, Legea energiei s-a modificat şi au apărut zeci de firme de furnizori care au introdus concurenţa în acest domeniu. Pe facturile de energie electrică a apărut rubrica CPC (componentă de piaţă concurenţială), iar preţul energiei electrice a început să se liberalizeze, adică consumatorul casnic începe să primească energie şi de pe piaţa liberă, unde preţul este variabil.

Acesta este motivul pentru care avem acum în factură o componentă fixă, reglementată de ANRE, şi una variabilă, CPC, diferită de la furnizor la furnizor pentru că unii furnizori pot face rost de energie mai ieftină, alţii nu. Astfel, atunci când vă schimbaţi furnizorul trebuie să ştiţi că puteţi negocia preţul kilowatului cu noul furnizor, pe componenta CPC.

Consumatorii nu ştiu să-şi schimbe furnizorul

Marea majoritate a consumatorilor casnici nu au aflat despre dreptul lor de a schimba furnizorul în 21 de zile, fără să plătească nimic.

Vezi şi: CAZ INCREDIBIL în Neamţ. O bătrână a primit o factură uriaşă la energie electrică

Potrivit poatenustiai.ro, lista cu preţurile CPC maximale pentru fiecare furnizor în parte sunt postate pe site-ul ANRE.

Aveţi grijă la ”Perioada de facturare”, ”Modaliatea de facturare”, şi ”Tariful CPC”
Elementele principale pe care trebuie să le urmăriţi atent pe noua factură încep cu rubrica ”Periaoada de facturare”. După ce aţi depăşit data scadentă pentru achitarea facturii, mai puteţi plăti consumul fără penalităţi timp de 30 de zile. Dup aceasta încep penalităţile, iar după încă 15 zile riscaţi decuplarea.

La rubrica ”Modalitatea de facturare” ar fi bine să optaţi pentru citirea reală a indexului, pentru a nu risca să primiţi o cantitate estimativă prea mare din partea furnizorului.

La ”Tarif CPC” trebuie să ştiţi că aveţi dreptul de negociere, pentru că este electricitate de pe piaţa liberă. De asemnea, dacă sunteţi clientul unui ”furnizor de ultimă instanţă”, verificaţi dacă se respectă normele ANRE.