Factură la gaz de 270.000 lei la o şcoală din România. Primăria vrea să sesizeze ANPC şi ANRE

Facturi uriaşe la curent şi gaze au ajuns şi la instituţii din subordinea statului şi a autorităţilor locale. Un astfel de caz a fost semnala la o şcoală din Bârlad, judeţul Vaslui. Pentru o singură lună, factura la gaz are valoarea de 270.000 lei, adică aproximativ 54.000 euro. Primarul orașului, Dumitru Boroș, spune că nu-şi explică acest consum şi vrea să sesizeze Agenția Națională a Protecției Consumatorului și Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei

17 ian. 2022, 12:14
Factură la gaz de 270.000 lei la o şcoală din România. Primăria vrea să sesizeze ANPC şi ANRE

Facturi uriaşe la gaz la Bârlad. Mai multe unități de învățământ din municipiul Bârlad, județul Vaslui, au primit facturi foarte mari la gaz. Cea mai mare factură este de 270.000 de lei, adică aproximativ 54.000 de euro, pentru o lună. Sunt însă și facturi de 83.000 de lei, 79.000 de lei susține primarul municipiului.

Edilul i-a convocat pe directorii şcolilor din oraş și le-a cerut să fie chibzuiți, să nu mai dea drumul la căldură acolo unde nu se justifică.

„Avem o unitate școlară, și anume Liceul Mihai Eminescu, care a primit o factură la gaze de 270.000 lei, pentru o singură lună, luna decembrie. Sunt altele care au primit facturi de 83.000 (Școala G. Tutoveau – n.r.) de lei sau de 79.000 de lei și doar într-un singur caz, o școală din Bârlad, a primit o factură rezonabilă. Prin urmare, acum nu o să vă solicit să țineți copiii în frig, sau să stați dumneavoastră, ci vreau să vă rog să fiți mult mai atenți la consum și mai ales să opriți risipa. Sunt unități care funcționează în clădiri slab izolate termic, unde centralele merg zi și noapte și tot nu fac față. Problema mare, pentru bugetul local, este că, în cazul în care continuăm în acest ritm, punem în pericol proiectele mari de dezvoltare a orașului. Deja pentru anul în curs avem o cotă de cofinanțare de 27 milioane lei la proiectele ce vor demara. Dacă nu suntem cumpătați, nu vom mai putea face nimic pentru oraș. De aceea vă rog să analizați foarte bine, fiecare în parte, situația din unitatea dumneavoastră și să limitați consumul, acolo unde nu se justifică. Totodată, voi dispune ca de la nivelul Primăriei să fie urmărite toate cererile de compensare depuse, astfel încât să existe o gândire unitară pentru a ne asigura că vom primi sprijin la plata facturilor. Vă cer la toți să fim chibzuiți! Să eliminăm risipa pentru că, până-n ultima perioadă de timp, Bârladul nu a primit sprijin, deși sunt multe nevoi. La penultima rectificare am primit o sumă modică, cât o comună. Iar la ultima, ni s-au alocat 0 lei”, le-a spus primarul Dumitru Boroș celor prezenți la ședință, potrivit vremeanoua.ro.

„Voi sesiza Agenția Națională a Protecției Consumatorului precum și Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei să ne lămurească”, a mai spus edilul în cazul unor facturi uriaşe la gaze.

Citeşte şi: Coaliţia se reuneşte, luni, la Parlament, pentru a discuta măsuri în domeniul energiei. Ce se întâmplă cu facturile umflate

La rândul său, directorul liceului „Mihai Eminescu” a declarat că în opinia sa factura este de cel puțin trei ori mai mare decât normal.

Citeşte şi: Trucurile GENIALE ca să scazi factura la gaze. Cum trebuie setată centrala termică

„Noi suntem un liceu cu multe corpuri de clădiri, șapte în total. Este o suprafață de încălzit mare, de câteva mii de metri. Avem liceul propriu zis, sala de sport, cantina, internatul și încă un corp de clădire unde va fi o grădiniță. Toate sunt conectate la o singură centrală. Ne așteptam la un consum mare în decembrie, fiindcă s-a învățat până în Ajunul Crăciunului și ne gândeam undeva la 90.000 de lei, maxim 100.000 de lei. Dar nu la 270.000 de lei! Când a venit factura i-am spus doamnei contabile că sunt prea multe zerouri și că e o greșeală, dar când am verificat atent amândouă ne-am dat seama că nu e nicio greșeală și m-a luat cu amețeli. Doamna contabilă a avut puterea să sune pe la alte școli și a văzut că peste tot facturile sunt foarte mari, astronomice. Oricum, nu e normal ce se întâmplă”, a spus Rica Luchianov, directorul liceului.