Factura la gaze a Castelului Peleş, cu 80% mai mare decât în lunile anterioare

Administrația Muzeului Național Peleș din Sinaia a primit o factură pentru consumul de gaze pe luna decembrie de 86.463 de lei, o majorare de tarif de aproape 80% față de prețul perceput până acum de furnizor.

17 ian. 2022, 08:38
Factura la gaze a Castelului Peleş, cu 80% mai mare decât în lunile anterioare

Suma actuală a fost înregistrată în condițiile în care consumul de gaze a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, luna decembrie nefiind una cu temperaturi extreme, dar Administraţia Muzeului Naţional Peleş se teme că problemele abia acum vor începe.

Conducerea Muzeului se așteaptă ca factura pe luna ianuarie să fie adevărata lovitură asupra bugetului, având în vedere că abia acum vine gerul.

Este posibil ca veniturile încasate din vizitarea Muzeului în luna decembrie să acopere la limită plata ultimei facturi la încălzire, în condițiile în care numărul vizitatorilor s-a redus drastic din cauza pandemiei, iar muzeele și bibliotecile nu au fost incluse în legea privind compensarea facturilor în contextul actual al crizei energetice, scrie Jurnalul.

Factura gaze

Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă, mai scrie sursa citată.

Citeşte şi: Această categorie de români poate scăpa de o taxă pe care o plătesc în fiecare lună. Ce trebuie să știe cetățenii vizați

Taxa de vizitare la Peleş este 80 de lei pentru un tur complet, parter plus etaj, pensionarii plătesc jumătate din preț, iar elevii și studenții, 25%. Pentru expoziția de bază, tariful este 40 de lei pentru un adult.

Castelul Peleș este proprietatea Casei Regale a României, dar utilitățile sunt plătite de Muzeul Național Peleș, care achită și o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au făcut obiectul retrocedării.

Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii.

Castelul Peleș a beneficiat de curent electric și încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883.

Citeşte şi: Stenograma discuţiilor dintre agentul de poliţie care a accidentat-o mortal pe Raisa şi dispecerul de la 112. „Ce să-i fac? E plină de sânge… Spuneţi-mi ce să-i fac!”