Factură uriașă pentru un consum de zero kWh. Un arădean s-a declarat șocat de situație: „Cum se poate factura ceva în avans?”

Un bărbat din Arad s-a trezit cu o factură uriașă trimisă în avans pentru un consum de 0 kWh. Furnizorul a reacționat imediat și a explicat că o astfel de practică vizează numai persoanele juridice, care şi-au asumat prin contract, să plătească facturi în avans, în cazul în care acest lucru se solicită.

30 nov. 2022, 12:07
Factură uriașă pentru un consum de zero kWh. Un arădean s-a declarat șocat de situație: „Cum se poate factura ceva în avans?”

Arădeanul a povestit pe rețelele sociale că a primit o factură de la E.ON, în 21 septembrie. Era precizat că este vorba despre o factură în avans, iar la perioada de facturare era trecut 1-31 decembrie 2022, în condițiile în care factura a fost emisă în noiembrie 2022.

La cantitatea de kWh consumaţi, apare 0 (zero), iar la suma care trebuie achitată apare 2.069,41 de lei.

„Părinţii mei stau într-o casă ce aparţine de o persoană juridică. La una dintre locaţii s-a primit o factură de 21.000 de lei de plată în avans, iar la casa în care locuiesc părinţii mei 2.069 de lei. Cum se poate factura ceva în avans, fără număr de kWh? Există şi somaţie să plătească într-o săptămână sau se taie gazul. Factura a fost primită în 21 noiembrie cu termen de plată 2 decembrie”, a explicat bărbatul pentru Aradon.

Întrebați despre această situație, reprezentanții E.ON au explicat că în contractele semnate între companie şi persoanele juridice există o prevedere prin care pot fi emise facturi în avans, din cauza situaţiei de pe piaţa energiei.

Citește și Factură de 22.000 de euro la energie primită de un cetăţean din Bragadiru. „Se urmărește falimentarea românilor!”

„Volatilitatea pieţei de energie şi costurile foarte ridicate pe care le avem cu prefinanţarea schemei de sprijin pentru clienţii ce beneficiază de preţuri plafonate pun presiune pe fluxurile de numerar ale companiei. Evident că trebuie să avem volumele de energie necesare pentru una sau 12 luni. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să apelăm la varianta contractelor cu plata în avans, de altfel larg practicată pe piaţa de energie în această perioadă, pentru asigurarea cantităţilor de energie electrică şi gaze naturale necesare clienţilor noştri”, a precizat E.ON, într-un răspuns pentru Libertatea.

Mulți clienți E.ON spun că nu știau de această prevedere din contract. „Cel mai probabil, a fost una dintre prevederile scrise cu litere mici, într-un colţ de foaie”, a spus unul dintre clienţi, care s-a trezit cu o factură de 11.500 de lei pe un consum de… 0 kWh, potrivit Aradon.

Citește și Facturile îi sperie pe români. Un sfert dintre români intenţionează să reducă temperatura la interior, pentru a scădea factura la energie