FACTURI ENERGIE. Cum poţi schimba furnizorul în 24 de ore fără să stai la coadă

Furnizorul de energie va putea fi schimbat mult mai uşor, cu ajutorul unei aplicaţii. Totul se va face digital în curând, promite ANRE.

09 iun. 2022, 07:29
FACTURI ENERGIE. Cum poţi schimba furnizorul în 24 de ore fără să stai la coadă

FACTURI ENERGIE. O aplicație care este în faza de dezvoltare, realizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va permite consumatorilor să-și schimbe furnizorul de energie electrică sau gaze naturale în cel mult 24 de ore. Implementarea acestui proiect va fi traspusă în practică o directivă europeană care prevede același lucru. În România, proiectul va fi gata anul acesta datorită unei finanțări din fonduri europene care acoperă aproape în totalitate costurile investiției.

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

 

Rareş Bogdan mătură cu distribuitorii de energie care cer bani Guvernului: „Au greşit un milion de facturi!”

FACTURI ENERGIE. Astfel, conform reglementărilor adoptate la nivelul UE, până în 2026, consumatorii de energie din statele blocului comunitar vor putea să-și schimbe furnizorii de energie electrică și gaze naturale în 24 de ore. În prezent, procedura de schimbare a furnizorului, reglementată de legislația românească, durează în jur de 21 de zile.

„Undeva în luna septembrie, acest program se termină şi foarte probabil în cursul acestui an vom pune în funcţiune această aplicaţie. Aceasta presupune, practic, o bază de date cu toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale din România. Din momentul în care operaţionalizăm această aplicaţie, toate iniţierile de schimbare a furnizorului se vor face prin această platformă”, a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Astfel, potrivit spuselor sale, cele 24 de ore vor fi respectate indiferent dacă un client semnează contractul în forma fizică sau dacă solicită schimbarea furnizorului online. Zoltan Nagy-Bege a explicat ce se va întâmpla într-un asemenea caz din momentul punerii în funcțiune a aplicației.

Facturi energie, veste bună pentru toţi românii. Marcel Ciolacu a făcut anunţul 

„Indiferent dacă un client merge la centrul de relaţii cu clienţii şi semnează fizic contractul acolo, operatorii vor intra în baza de date şi vor opera modificările. De asemenea, clientul poate accesa această aplicaţie şi va iniţia de acolo schimbarea furnizorului”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, conform Antena 3.

Însă, a explicat vicepreședintele ANRE, dacă procesul de schimbare a furnizorului nu este digitalizat şi nu este făcut printr-o singură bază de date, termenul de în 24 de ore nu poate fi respectat.


loading...