Facturi mai mici la energie electrică din noiembrie. Anunţul oficial de la ANRE

Una dintre componentele facturii de energie electrică, și anume contribuția pentru cogenerare, scade foarte mult. Scăderea va produce efect în facturi începând cu această lună.

08 nov. 2022, 14:49
Facturi mai mici la energie electrică din noiembrie. Anunţul oficial de la ANRE

Facturile la energie electrică vor scădea din noiembrie. Asta după ce contribuția pentru cogenerare eficientă, una dintre componentele reglementate ale facturii de energie electrică a fiecărui client din România, a fost redusă masiv de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), începând 1 noiembrie.

Contribuția de cogenerare este o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică. 40 de centrale beneficiază de  fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare, pe baza unor criterii de calificare impuse de ANRE. Cel mai important beneficiar este Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei.

Contribuția a fost fixată la doar 0,00333 lei/kWh, adică 0,3 bani/kWh, practic nimic, de fapt, pentru o factură medie de energie electrică, scrie Economica.net.

Citeşte şi: PNRR va fi suplimentat cu 1.4 mld. euro. Banii vor fi folosiți pentru depăşirea crizei energetice și reducerea dependenței de gazul rusesc

Anterior, contribuția pentru cogenerare avea o valoare de 0,01696 lei/kWh, adică 1,96 bani/kWh.

De la 1 noiembrie, toți clienții din România au parte de o reducere a facturii de 1,66 bani/kWh, adică 1,66 lei la o factură de 100 kWh.

Citeşte şi: Vouchere pentru facturi. Statul îţi achită integral factura dacă respecţi aceste reguli