Facturi mari la energie. Virgil Popescu: „Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum, să încercăm să fim mai moderaţi”

În plin scandal privind facturile uriaşe primite de români la energie, ministrul Virgil Popescu spune că ar trebui să fim mai cumpătaţi şi să încercăm să fim mai moderaţi în ceea ce priveşte consumul de energie.

06 feb. 2022, 22:53
Facturi mari la energie. Virgil Popescu: „Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum, să încercăm să fim mai moderaţi”

Facturi mari la energie. Ministrul Energiei a declarat că nu trebuie să existe profitori de pe urma crizei energetice, astfel că Guvernul a adoptat hotărârea prin care plafonează preţurile şi care a intrat în vigoare la 1 februarie.

Facturi mari la energie. Virgil Popescu: Să încercăm să fim mai moderaţi

Virgil Popescu a declarat, duminică, la B1 TV că ar trebui să fim mai cumpătaţi şi să încercăm să fim mai moderaţi în ceea ce priveşte consumul de energie.

„Nu vrem să existe profitori de pe urma crizei energetice şi anumiţi intermediari să câştige. Am aprobat în Guvern un proiect de ordonanţă şi de la 1 februarie venim în sprijinul românilor cu mai mult, practic ridicăm plafonul de consum la energie electrică de la 300 la 500 kW şi la gaze naturale de la 200 la 300 mc. Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum, să încercăm să fim mai moderaţi. Cei care consumă până în 50 0kW vor plăti 0,68lei/kW, cât plăteau şi înainte, iar pentru cei care consumă mai mult, plafonul scade de la 1 leu, la 0,80 lei/kw”, a declarat Virgil Popescu la B1.

Citeşte şi ANPC a trimis firmelor din energie un chestionar pentru a afla care este numărul exact al facturilor greşite

Ministrul Energiei a explicat cum vor scădea facturile românilor la energia electrică.

„Deci pentru un consumator care înainte consuma să zicem 400 kW, pe vechea lege pentru consumul din ianuarie nu se încadrează în consum, îi vine plafonul de 1 leu, factura o să îi vină 400 de lei în ianuarie, iar din februarie vine 400 de kW, înmulţit cu 0,68lei/kw pentru că se încadrează în consum şi se aplică discountul şi vine 272 lei factura. Observăm o diferenţă substanţială.

Dacă consumăm mai mulţi kW atunci este plafonul de 0,80 lei, dar mai avem soluţia de schimbare de la orice furnizor la un mare producător român online, instant, în 3-4 minute, îţi vine contractul semnat pe e-mail şi te poţi muta la preţul acesta”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că românii au avut facturi mari la energie în lunile noiembrie şi decembrie, din cauza furnizorilor care fie nu şi-au actualizat aplicaţiile informatice, fie s-au grăbit să dea drumul la facturi. El a menţionat că de săptămâna viitoare va avea discuţii cu aceşti furnizori pentru a afla în ce stadiu este refacerea facturilor emise greşit.

Virgil Popescu: Românii au avut facturi mari şi noi sperăm să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat

Citeşte şi Cum sunt furaţi românii la facturi. Şeful ANPC demonstrează furturile furnizorilor de energie

Virgil Popescu a declarat că furnizorii de energie sunt de vină pentru emiterea de facturi mari către români în lunile noiembrie şi decembrie.

„Cu adevărat, românii au avut facturi mari, au avut facturi mari şi noi sperăm să nu se mai întample ce s-a întâmplat în luna noiembrie şi în luna decembrie, pentru că o mare parte dintre români au avut facturi mari din cauza faptului că anumiţi furnizori, nu toţi, că nu trebuie să aruncăm anatema pe toţi, nu au aplicat legea, din diverse motive. Ba că nu au avut timp să îşi actualizeze aplicaţiile informatice, ba că s-au grăbit să dea drumul la facturi ca să nu intre într-o contabilitate, să nu factureze”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că unii furnizori le-au spus oamenilor că facturile sunt corecte, deşi ele erau greşite.

„Legea îi obliga să aplice pentru consumul aferent lunilor noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie, plafonare pentru absolut toţi consumatorii casnici şi aici mă refer la 1 lei/kW la energie electrică şi 0,37 lei/kW pe gaze naturale şi pentru cei care consumă în plus, un discount suplimentar. Au venit facturi către oameni şi către firme şi ONG fără să se aplice acest lucru, ba chiar au fost furnizori care le-au spus oamenilor că ei au facturat corect”, a declarat Virgil Popescu.

Popescu a adăugat că urmează să aibă discuţii cu furnizorii pentru a afla în ce stadiu se află refacerea acestor facturi greşite.