Facturi-record la întreţinere în Bucureşti. „Se ajunge la 18 milioane pe două luni. Oamenii sunt disperaţi”

O situație alarmantă a fost descoperită într-un bloc din București, unde numai patru din cei 56 de locatari au reușit să-și achite facturile de întreținere. Confruntându-se cu facturi uriașe pentru apă caldă și căldură, majoritatea locatarilor sunt acum într-o stare de disperare, incapabili să facă față costurilor care ajung până la 18 milioane de lei pentru ultimele două luni.

18 ian. 2024, 16:35
Facturi-record la întreţinere în Bucureşti. „Se ajunge la 18 milioane pe două luni. Oamenii sunt disperaţi”
Facturi-record la întreţinere în Bucureşti. "Se ajunge la 18 milioane pe două luni. Oamenii sunt disperaţi"

Facturi-record la întreţinere în Bucureşti. Locatarii disperați în fața facturilor la întreținere și utilități, iar cei mai mulţi sunt în imposibilitatea de a plăti sume de până la 18 milioane pentru ultimele două luni.

Luna decembrie a adus dublarea facturilor pentru întreținere în multe apartamente din București conectate la sistemul centralizat. Proprietarii sunt obligați să suporte și o creștere suplimentară de 300 de lei față de sfârșitul anului 2022, determinând românii să se adreseze Protecției Consumatorului.

Un președinte de bloc estimează că factura pentru un apartament cu patru camere a crescut de la 769 de lei în noiembrie la aproximativ 900 de lei în decembrie, ajungând la un total de 1.670 de lei pentru două luni. O garsonieră plătește acum 250 de lei pentru apă caldă și căldură, comparativ cu cei 165 de lei din decembrie 2022.

Citeşte şi: Perioada maximă în care se poate găzdui o persoană la bloc, fără să fie trecută la întreținere

Creșteri semnificative se observă și în cazul apartamentelor mai mari, unde factura pentru două camere ajunge la 350 de lei, iar cea pentru o locuință cu trei camere se apropie de 400 de lei. Proprietarii apartamentelor cu patru camere se confruntă cu o factură de cel puțin 650 de lei, dublă față de anul precedent.

Disconfortul este palpabil în rândul locatarilor, unii fiind nevoiți să oprească încălzirea în încercarea de a face față facturilor exorbitante. „Săptămâna trecută au plătit cam 4-5 inşi, atât, faţă de numărul apartamentelor, 56. Majoritatea sunt disperaţi. Amândouă lunile ajung între 15 şi 18 milioane”, spune Ion Ioneşti, preşedinte de bloc, pentru Observator.

Într-un alt bloc din sectorul 1, locatarii unei scări de bloc se confruntă cu o sumă totală de 28.000 de lei pentru noiembrie și decembrie, plătind în tranșe până în august. „Se plăteşte în tranşe. Până în august cred că achit”, a declarat Mircea Paraschiv, administrator de bloc.