Perioada maximă în care se poate găzdui o persoană la bloc, fără să fie trecută la întreținere

Câte zile poate să stea o persoană la bloc fără să fie trecută la întreținere. O lege face claritate în acest caz.

17 ian. 2024, 12:45
Perioada maximă în care se poate găzdui o persoană la bloc, fără să fie trecută la întreținere
Perioada maximă în care se poate găzdui o persoană, la bloc, până să fie trecută la întreținere

Mulți români se întreabă câte zile poate sta o persoană la bloc fără să fie trecută la îmntreținere. O lege face claritate în acest sens de mai bine de 10 ani. Toți rezidenții unui bloc sunt obligați să respecte această lege atunci când găsduiesc pe cineva în locuință pentru o perioadă îndelungată.

Numărul de persoane care locuiesc într-un apartament este esențial pentru deteminarea corectă a costurilor de întreținere. Potivit Hotărârii de Guvern nr, 1588 din 2007, deținătorii de locuințe, la bloc, sunt obligați să declare numărul de persoane care stau într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună.

În cazul nou-născuților, aceștia trebuie înregistrați la administrație, iar contribuția la cheltuielile comune începe să se aplice începând din luna a treia de la naștere.

Poliția are autoritatea de a verifica înregistrările camerelor de supraveghere ale imobilului pentru a confirma numărul de locuitori.

Cine plătește, la bloc, când vecinii te inundă

Ce se întâmplă dacă locuiești la bloc și te inundă vecinul. Inundațiile reprezintă o amenințare uriașă pentru majoritatea proprietarilor.

Este esențial ca apa să circule într-un mod controlat prin structura unei clădiri, folosind cinducte de alimentare, conducte de scurgere, chiuvete și bazine.

Evitarea contactului apei cu subsolurile, podelele sau pereții este crucială pentru menținerea integrității construcției. De obicei, reparațiile efectuate în timp util pot preveni astfel de probleme, evitând daunele minore, sau, în caz contrar, lucrările costisitoare de remediere.

Citește și: Cum obții loc de parcare dacă îţi cumperi apartament într-un bloc vechi. Recomandările faimosului agent imobiliar Şerban Trîmbiţaşu

Responsabilitatea financiară în astfel de situații și cine suportă aceste costuri devine un aspect crucial pentru proprietarii de apartamente.

Pentru proprietarii de apartamente, soluționarea problemei poate fi gestionată individual, în timp ce chiriașii pot conta pe intervenția proprietarului în caz de inundație.

Dacă imobilul a fost inundat de vecini și există o comunicare eficientă, soluționarea pe cale amiabilă este posibilă. Identificarea sursei inundației este esențială pentru oprirea fenomenului, urmată de evaluarea pagubelor provocate în urma scurgerii apei.

Autoritățile recomandă documentarea vizuală a situației, realizând fotografii pentru o evaluare precisă și credibilă.

Pentru a evita costurile proprii în cazul daunelor cauzate de scugerile de apă de la vecini, este imperativ ca proprietarii să dețină o poliță de asigurare pentru apartamentul lor.

Citește și: Amenzi de până la 10.000 de lei pentru locatarii blocurilor, daca nu respecta regulile de bază. Ce trebuie să evite românii

Pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă locuiești la bloc și ai fost inundat de vecini.

  • Anunță asociația de proprietari responsabilă pentru imobilele din blocul în care locuiești.
  • Asociația de proprietari va întocmi un proces verbal pentru constatarea pagubelor.
  • Vei semna împreună cu vecinul procesul verbal întocmit de asociația de proprietari.
  • Apelează la o firmă de evaluare, pentru estimarea valorii pagubei.

În cazul în care situația nu poate fi rezolvată pe cale amiabilă, singura variantă ce îți mai rămâne la dispoziție este să îți dai vecinul în judecată. Acesta trebuie să redacteze o declarație pe care să o semnezi și tu.

Potrivit Legii nr. 196/2008, poți cere, în calitate de proprietar, să fii despăgubit din fondul de reparații al Asociației de proprietari.