Facturi reduse cu 50%. Mii de familii beneficiază de ajutor de la stat, este lege din 1996!

Peste 13.000 de familii din Apuseni vor beneficia de 50 la sută reducere la plata facturilor la curent electric: Moții vor plăti facturi înjumătățite începând cu data depunerii cererii

13 mart. 2023, 10:08
Facturi reduse cu 50%. Mii de familii beneficiază de ajutor de la stat, este lege din 1996!

Facturi reduse la jumătate! Moții vor beneficia de 50 la sută reducere la plata facturilor la curent electric. Într-o primă etapă, este vorba despre aproape 13.000 de familii din 4 orașe și 15 comune din Munții Apuseni *Treptat, urmează alte 1.841 de familii din 8 UAT-uri.

Din răspunsul primit de Instituția Prefectului Alba, după ce locuitorii din Apuseni s-au plâns prefectului Nicolae Albu că nu beneficiază de reducerea de 50% a facturilor la curent electric, conform prevederilor O.G. nr. 27/1996, republicată, rezultă că Electrica Furnizare a promis că de la sfârșitul acestei luni sau cel târziu din aprilie moții vor plăti facturi înjumătățite începând cu data depunerii cererii.

Potrivit Instituției Prefectului Alba, într-o primă etapă este vorba despre 12.917 de familii din 19 unități administrativ-teritoriale, pentru care cetățenii vor beneficia de reducerea de 50% de la data depunerii cererii la primărie, cu condiția să aibă facturile plătite la zi, cea mai veche datând de la 1 septembrie 2022.

Cele 19 UAT-uri sunt Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Zlatna, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Bucium, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra.

Ce se întâmplă cu facturile ENEL după vânzarea companiei. Darurile grecilor nu sunt cele mai bune
Urmează ca apoi să beneficieze treptat de facturi înjumătățite și deținătorii celorlalte 1.841 de familii din 8 UAT-uri din totalul celor 14.578 de locuri de consum din Munții Apuseni, potențiale beneficiare de reducerea de 50% aflate în aplicația de gestiune a clienților Electrica Furnizare.

„Furnizorul de energie a menţionat că, în contextul modificărilor legislative cu privire la măsurile de sprijin aplicate clienţilor de energie electrică, a fost nevoit să realizeze, în mod repetat, dezvoltări semnificative ale sistemului informatic de facturare, care să permită evidenţierea în facturi a beneficiilor acordate consumatorilor, beneficii care se vor reflecta în facturi după actualizarea sistemului informatic”, a spus prefectul Nicolae Albu.

Facturile românilor au fost umflate! Cine va primi bani înapoi de la furnizorii de energie. Unii s-au trezit cu mii de lei în cont
El a precizat că Instituţia Prefectului Alba, în colaborare cu UAT-urile din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT- urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal.

Au trecut deja 26 de ani de când a fost adoptată OG nr. 27 potrivit căreia „familiile cu domiciliul în (…) unele localități din Munții Apuseni beneficiază de o reducere cu 50% a prețului final al energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice aferent contractului de furnizare încheiat”.