Facturi reduse la jumătate pentru un milion de români. Voucherul social pentru energie electrică, majorat la 80%

Premierul socialist al Spaniei a anunțat angajarea a 3 miliarde de euro pentru a sprijini populația: ”Răspuns la criză bazat pe demnitate și dreptate, superior celui neoliberal”.

14 oct. 2022, 12:13
Facturi reduse la jumătate pentru un milion de români. Voucherul social pentru energie electrică, majorat la 80%

Voucherul social pentru energie electrică, majorat la 80% în Spania. Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat un nou plan de ajutor de trei miliarde de euro pentru familiile care trebuie să facă față creșterii prețurilor la energie, de care va beneficia aproape jumătate din populație și care prevede un tarif reglementat special pentru locuințele dependente pe încălzirea colectivă pe gaz, potrivit Europa Today.

Aceste măsuri, care vor fi aprobate de Consiliul de Miniștri săptămâna viitoare, vor permite gospodăriilor cu centrale municipale să beneficieze de tariful reglementat, care le va reduce facturile la mai mult de jumătate din ceea ce plătesc în condițiile actuale de piață. Printre alte inițiative, va fi implementată și o consolidare a tichetelor sociale pentru energie electrică și căldură.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2023. Veste bună pentru bugetari, ce valoare vor avea tichetele de vacanţă anul viitor
Aceste măsuri, care se adaugă diferitelor planuri de susținere a puterii de cumpărare anunțate în ultimele luni de Madrid, vor face posibilă ”întărirea protecției cetățenilor” în fața crizei energetice, a asigurat Sanchez în cadrul unui discurs la Congres.

Voucherul social, extins la mai multe categorii

Cu o sumă totală de ”aproape trei miliarde de euro”, măsurile vor merge către ”40% din gospodăriile spaniole”, a spus premierul. Noul tarif reglementat pentru condominiile dotate cu centrale colective pe gaz va rămâne în vigoare ”până la sfârșitul anului 2023”, și va afecta 1,7 milioane de gospodării, a calculat premierul.

Preţul carburanţilor continuă să crească înainte de weekend. Diferență record de preț între motorină și benzină

În ceea ce privește extinderea bonului social pentru energie electrică, guvernul va majora reducerea aplicată beneficiarilor considerați vulnerabili și grav vulnerabili la 65%, respectiv 80%. În mod temporar, va fi creată o nouă categorie de consumatori care va avea dreptul la o reducere de 40% la facturile de utilități pentru familiile care lucrează cu venituri mici.

Potrivit estimărilor guvernamentale, de această nouă categorie vor beneficia încă 1,5 milioane de gospodării, care anterior erau excluse de la sprijinul public. Voucherul social térmico va dubla subvenția medie la 375 EUR per familie și va crește subvenția minimă la 40 EUR. În 2022 și 2023, bugetul pentru voucherul pentru familiile vulnerabile va fi dublat, a anunțat Sánchez.