Facturi uriaşe la energie. Cât curent consumă un laptop într-o oră. Banii pe care îi plăteşti în plus în fiecare lună

Laptopul este un mare consumator de energie şi creşte enorm factura la energie electrică. De aceea, foarte important este să nu uitaţi să-l scoateţi din priză atunci când nu-l folosiţi.

02 iul. 2022, 12:35
Facturi uriaşe la energie. Cât curent consumă un laptop într-o oră. Banii pe care îi plăteşti în plus în fiecare lună

Facturi uriaşe la energie. Te-ai întrebat vreodată cât curent consumă un laptop? Ei bine, acest device îţi măreşte enorm factura la energie electrică.

Facturi uriaşe la energie. Cât curent consumă un laptop

Citeşte şi Reguli noi pe piaţa de energie electrică. Contorul de energie se citeşte la maximum trei luni

Laptopul consumă aproximativ 80 de wați pe oră, adica are un consum pe ora de 0.080 kWh. Timp de 8 ore, consumul este de aproximativ 0.640 kWh. Pentru o lună, ajunge la 19.2 kWh.

Luând în calcul un cost pe 1 kwh de 0.8 lei, rezultă că, pe lună, costul este: 19.2 x 0.8 lei = 15,36 lei pe lună, scrie gândul.ro. 

Cu toate acestea, nu laptopul este cel mai mare consumator de energie electrică dintr-o gospodărie. Potrivit Institutului pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total. Acesta este urmat de următoarele electrocasnice:

Televiziune: 7,5%
Mașini de spălat: 7,3%
Cuptor: 5,1%
Computer: 4,6%

Citeşte şi Facturi uriaşe la energie. Cât consumă aerul condiţionat într-o oră. Suma pe care o scoţi din buzunare în fiecare lună

Trucuri pentru a plăti mai puţin la curent

Nu lăsa aparate electrice să funcționeze în regim sleep. Este mai bine să le scoți din priză.

Nu lăsa încărcătorul de telefon conectat atunci când nu-l utilizezi. Chiar și fără telefon, acesta consumă puțin.

Scapă de becurile convenționale, incandescente – înlocuiește-le pe toate cu becuri economice. Acestea consumă de până la cinci ori mai puțină energie. În plus, există becuri cu tehnologie LED cu diferite temperaturi de lumină, chiar și cu una apropiată de cea a luminii naturale.

Instalând termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.

Dacă pleci de acasă pentru perioade scurte, de câteva ore, se recomandă reglarea temperaturii cu 3-4 grade mai puțin decât în mod obișnuit. Dacă ești plecat apoximativ de 24 de ore, temperatura recomandată este de 16 grade. Dacă lipsești de acasă mai mult de 2 zile, temperatura recomandată este de 8 grade.

Românii trebuie să afle că au intrat în vigoare noi reguli pe piața de energie electrică. Anul 2022 nu a adus doar prețuri mai mari la energia electrică, ci și schimbări ale regulilor. Mai exact, de acum, citirea contoarelor de energie electrică va avea loc o dată la maxim trei luni.

Scopul acestei reguli este ca noile facturi să fie calculate pe perioade mai mici de timp, astfel încât să reflecte consumul corect de energie electrică într-un timp mai scurt.