Facturi uriaşe la energie, după majorări. Românii plătesc dublu faţă de iarna trecută, pentru acelaşi consum: „Am o factură de 1087 lei şi o pensie de 800 de lei”

Românii au primit primele facturi majorate la energie și au de plată sume uriașe. Telespectatorii România Tv ne-au arătat facturi duble ca preț față de iarna trecută, pentru același consum.

09 ian. 2022, 09:30
Facturi uriaşe la energie, după majorări. Românii plătesc dublu faţă de iarna trecută, pentru acelaşi consum: „Am o factură de 1087 lei şi o pensie de 800 de lei”

Facturi uriaşe la energie, după majorări. Sunt oameni care au primit chiar și facturi de mii de lei, facturi pe care nu le pot achita din pensiile mici.

Facturi uriaşe la energie, după majorări

O doamna ne-a scris pe adresa redacţiei faptul ca mama sa a facut tensiune 23 în momentul în care a văzut facura la energie. Aceasta are de plătit 1771 de lei la un apartament cu două camere. Femeie are un singur televizor, trei becuri, un frigider şi o maşină de spălat pe care o foloseşte o dată pe lună.

O altă pensionară care are pensia de 800 de lei are de plătit 1087 lei

„Am o factura de 1087 lei. Eu sunt pensionara, dar tinand cot ca in luna lui noiembrie avem pensie de 800 de lei după 27 de ani de muncă, ma doare ca sunt bagata in aceeasi oala cu cei care n-au muncit. Îmi pare rău ca m-am întors dintr-o tara unde am fost plecată. Mi-a murit băiatul acolo, am vrut sa raman dar asa este inima de roman, sa vii la tine acasa”, a povestit o pensionară, pentru România Tv.

„Am pensie de boală de 1828 de lei, după 33 de ani se serviciu. Am plătit factura, utilitatile ca nu putem sa ramanem in frig. 18-19 grade sunt în casa, mai mult nu imi permit. Am reuşit sa imi bag gazul, nu stiu ce vom face, sa emigram din țară, nu stiu ce se va intampla”, a povestit un alt pensionar.

Citeşte şi Ministrul Energiei trimite ANPC peste furnizorii care au umflat facturile

Marcel Ciolacu cere altă lege pentru compensarea facturilor la energie şi gaze

Liderul PSD spune că este necesară o şedinţă de coaliţie la care să participe ministrul Energiei şi în care să fie găsită altă modalitate de compensare, mult mai uşoară şi mai accesibilă atât companiilor, cât şi populaţiei.

„Funcţionăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea şi cu compensarea facturilor. Ar trebui cât mai curând să avem o şedinţă de coaliţie şi să venim cu alt act normativ, ori prin ordonanţă, ori facem sesiune extraordinară la Parlament şi venim cu el, atât în privinţa persoanelor fizice, cât şi a companiilor româneşti, fiindcă ele nu mai sunt competitive la aceste preţuri.

Totul este în lanţ, pentru că nemaiavând producţie, nu mai ai export, nu mai ai venituri, se ajunge la şomaj. Ce mă bucur este faptul că am reuşit să introducem de la început acel pachet social care are o destinaţie aproape 10 milioane de români şi am anticipat într-un fel ce se va întâmpla în luna ianuarie”, declara recent Marcel Ciolacu la Antena 3.

Premierul Nicolae Ciucă a făcutun apel la populaţie să sesizeze instituţiile statului în cazul în care va constata că facturile la energie nu vor fi calculate corect. El a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR 1, că au existat companii furnizoare de energie care au fost sancţionate pentru calcularea greşită a facturilor şi care au fost obligate să recalculeze costurile.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii sunt disperaţi