Ministrul Energiei trimite ANPC peste furnizorii care au umflat facturile

Virgil Popescu a precizat că a solicitat colegilor din minister să facă o evaluare exactă la asociaţiile de furnizori cu facturile compensate emise către persoane fizice şi IMM-uri

06 ian. 2022, 07:08
Ministrul Energiei trimite ANPC peste furnizorii care au umflat facturile
Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că va solicita joi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să demareze un control în ceea ce priveşte aplicarea legii privind compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor.

„Mâine o să solicit ANPC să demareze – au trecut deja două luni de zile de la aplicarea acestei legi – să demareze un control tematic, să vedem cine şi cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea aceste legi. La nivelul ministerului, pe zona de IMM-uri, acolo unde noi acordăm la rândul nostru ajutorul de stat către firme furnizorilor, practic acele compensări către IMM-uri, le dăm noi de la Ministerul Energiei furnizorilor, le despăgubim furnizorilor, nu au depus prea mulţi furnizori cereri de a solicita plată de la bugetul de stat. Mai aşteptăm să treacă şi 15 ianuarie, poate că au fost sărbători…”, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, la Digi 24.

Marius Budăi anunţă ce se întâmplă cu plata pensiilor. „I-am rugat pe colegi să îmi raporteze din 30 în 30 de minute”
El a precizat că a solicitat colegilor din minister să facă o evaluare exactă la asociaţiile de furnizori cu facturile compensate emise către persoane fizice şi IMM-uri pentru a vedea cum a fost implementată această lege.

„Am solicitat şi colegilor din minister să facă o evaluare exactă la asociaţiile de furnizori, câte facturi au emis către persoane fizice cu compensate, către IMM-uri, către spitale, către grădiniţe şi şcoli, să avem o evaluare în cursul acestei luni, exact aşa cum a fost implementată această lege, să vedem dacă sunt sincope în această implementare, dacă poate fi îmbunătăţită şi evident să luăm decizii mai departe”, a spus şeful de la Energie.

Ministrul a precizat că oamenii trebuie să ştie că dacă au preţul mai jos decât plafonul atunci nu li se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum, iar dacă se încadrează în limita de consum trebuie să aibă şi compensarea în factură, iar dacă nu li s-a aplicat compensarea se pot adresa ANPC şi ANRE.

Marcel Ciolacu cere altă lege pentru compensarea facturilor la energie şi gaze
Întrebat de moderator cu cât i-a crescut factura faţă de toamna anului trecut, Popescu a răspuns: „Să ştiţi că nu mi-a crescut factura şi mai multor colegi nu le-a crescut factura, pentru că am avut un contract cu preţ fix încheiat în urmă cu un an şi sunt încă în perioada de derulare a acestui contract şi foarte mulţi dintre furnizorii mari ne-au spus că au contracte care expiră cam după perioada de 31 martie”.

Potrivit sursei citate, evaluarea care se va face în minister în luna ianuarie este şi pentru a vedea tendinţele de preţ după perioada de 31 martie, când expiră acest ajutor.”Eu estimez din aprilie încolo o temperare a preţului gazului natural, o scădere a preţului la gazul natural care evident va aduce şi o temperare a preţului la energie electrică. Să nu uităm că vine primăvara, vara scade consumul, nu va mai fi aşa o presiune pe preţ. Probabil, şi am mai tot spus-o: creşterea exponenţială a preţului la gaze naturale a fost cauzată de jocul geopolitic al Federaţiei Ruse (…) şi cred că e complicat să joci la fel într-o perioadă în care nu ai cerere, (…) când vara consumul de gaze este foarte mic. (…) Ne aşteptăm ca preţurile să scadă şi ne uităm şi pe prognoze. Evident că se va tempera această creştere, dar nu ne aşteptăm la o scădere a preţului la energie electrică la nivelul anului trecut şi aşa ceva e clar că nu se mai poate. Preţul certificatului de CO2 a energiei produse pe bază de cărbune a crescut foarte mult, CO2 la 80 de euro pe MW, doar certificatul CO2, dar vom vedea ce măsuri vom lua în continuare şi pentru iarna următoare. Gândim deja noi seturi, noi pachete de măsuri în aşa fel încât să nu ne prindă nepregătiţi pentru perioada următoare”, a adăugat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere a energiei electrice

Prioritatea numărul unu este crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere, a anunţat miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie (a preţului, n.r.) pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a afirmat ministrul Energiei, la Digi24.

El a vorbit despre Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă a subliniat că bani foarte mulţi sunt alocaţi prin Fondul de Modernizare, care înseamnă peste 10 miliarde de euro.

„PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie. Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard şi ceva, dar banii foarte mulţi sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi – concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm? Avem foarte mulţi bani şi vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a precizat ministrul Energiei.

Cât priveşte prosumatorii, Virgil Popescu a arătat că a fost majorată, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi, limita până la care cei interesaţi pot deveni prosumatori, subliniind că, în următorul an, foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi juridice, vor deveni prosumatori. De asemenea, el a explicat că aceştia vor putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.

„Am reuşit la finalul anului trecut, pe Ordonanţa care transpunea Directiva 944 a energiei electrice, să aducem nişte modificări în plus la legea energiei electrice. Prosumatorii să poată beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice. Asta înseamnă că, dacă eu produc de exemplu 10 kilowaţi pe zi în timpul verii şi consum doar cinci kilowaţi în acea zi în timpul verii, diferenţa de 5 kilowaţi nu mi-o plăteşte mie furnizorul la un preţ indiferent la care mă înţeleg eu cu el, până acum se plătea la preţul anului trecut, deci foarte puţin, ci rămâne în contul meu la furnizor. Furnizorul se foloseşte de ea. Când vine perioada în care eu produc 3 kilowaţi pentru că nu mai e soare afară şi consum 7 kilowaţi, acei 4 kilowaţi se scad din soldul pe care îl am la furnizor. Se va ţine cont pe o perioadă de doi ani de zile, acest sold va rămâne în cont la furnizor, se face regularizare. Înseamnă că practic eu pot să beneficiez de energia mea indiferent de fluctuaţia de preţ în cursul unui an. Aş putea să dimensionez panourile fotovoltaice pe care le pun pe casă în funcţie de consumul pe care îl am în timpul unui an, să îmi fac un calcul în aşa fel încât practic să folosesc sistemul de distribuţie ca pe o baterie imensă şi să pot lua din ea şi să bag în ea. În următorul an vom avea foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, care vor deveni prosumatori şi am mărit inclusiv limita, conform directivei europene, până la care poţi să devii prosumer, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi. Va fi o plajă foarte foarte mare. Iar beneficiul distribuitorilor este întărirea reţelei şi scăderea pierderilor de reţea”, a mai spus ministrul de resort.