Facturi uriaşe la energie. Nicolae Ciucă: Compensările făcute nu au fost suficiente. Am luat noi măsuri

Nicolae Ciucă face noi precizări privind măsurile luate de Guvern pentru a reduce facturile uriaşe primite de români la energie şi gaze naturale.

09 feb. 2022, 20:17
Facturi uriaşe la energie. Nicolae Ciucă: Compensările făcute nu au fost suficiente. Am luat noi măsuri

Facturi uriaşe la energie. Nicolae Ciucă vorbit despre măsurile pe care le-a luat Guvernul pentru a remedia problema facturilor mari, pe care românii le-au primit în ultima perioadă la energie şi gaze.

Facturi uriaşe la energie. Nicolae Ciucă: Au fost identificate peste 2 milioane de facturi greşite

Citeşte şi Cum sunt furaţi românii la facturi. Şeful ANPC demonstrează furturile furnizorilor de energie

„Am inteles inca de la inceput ca pretul de la energie si gaze va afecta cetatenii si activitatea economica a intreprinderilor mici si mijlocii. Am cautat sa gasim solutiile care sa ne asigure ca vom reusi sa reglam ceea ce s-a gresit prin acele facturi care au fost emise, motiv pt care folosim toate instrumentele Guvernului sa putem sa remediem aceasta problema.

Am folosit ANPC pentru a verifica facturile, au fost identificate peste 2 milioane de facturi gresite. Am decis ca toate facturile sa fie corectate şi emise corect. Am organizat intalniri cu reprezentanţii consumatorilor, am organizat intalniri cu producatorii, furnizorii, distribuitorii pentru a identifica ce a dus la aceasta stare.

Compensările făcute nu au fost suficiente. Am luat noi măsuri. A apărut OUG prin care am facut in asa fel incat in februarie si martie sa gasim o formula de compensare, plafonare pentru ca populatia să nu fie afectată. Era necesară interventia Guvernului”, a declarat premierul, miercuri seară, la Antena 3.

Citeşte şi Marcel Ciolacu îl ia la bani mărunţi pe Cîţu în privinţa preţurilor. Scandal pe plafonarea facturilor, şedinţa Coaliţiei a fost amânată

Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie

Reamintim că Guvernul a publicat noua schemă de sprijin pentru facturi. Romaniatv.net vă spune cum se aplică noile măsuri de plafonare și compensare, de la 1 februarie.

Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

De la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea.

Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani.

Vestea bună este că au fost introduse plafonări şi pentru toate firmele mici şi instituțiile publice. Până acum beneficiau de aceste reduceri doar spitalele, școlile şi grădinițele. Toate vor achita de acum maximum 1 leu pe kWh pentru energia electrică şi maximum 37 de bani pentru gaze naturale.