Facturile la gaze şi energie ar putea creşte pentru aproape 90% din populaţie

Un număr de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83-86% din total, ar putea plăti de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor, în timp ce doar 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.
Romania TV
27 feb. 2012, 13:44
Facturile la gaze şi energie ar putea creşte pentru aproape 90% din populaţie

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar, informează Mediafax.

Tarifele reglementate la electricitate plătite de populaţie urmează să fie eliminate în perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele furnizate populaţiei.

Înainte de a începe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile. Aceşti consumatori sunt denumiţi consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subvenţie de la stat.

În urma consultărilor dintre autorităţi cu Comisia Europeană, consumatorul vulnerabil a fost definit drept „clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi”, se arată într-un document guvernamental.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale. Potrivit documentului, numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17% din total ), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresată furnizorilor.

Persoanele sau familiile care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe lună.

Sprijinul financiar ar urma să fie introdus concomitent cu eliminarea graduală a tarifului social în trei etape, pe trei tranşe de venituri, şi va consta în reducerea lunară, de către furnizorul de energie, a facturii cu o sumă fixă stabilită anual de prin hotărâre de Guvern.

Sumele respective vor fi virate de către agenţiile pentru prestaţii sociale de muncă judeţene în conturile furnizorilor clienţilor vulnerabili.

„Mecanismul constă în reducerea lunară de către furnizorul de energie a facturii cu o sumă fixă stabiliată anual prin hotărâre a Guvernului la propunerea ANRE, a Ministerului Finanţelor Publice şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pe baza unui nivel de consum mediu prestabilit care variază în funcţie de numărul de persoane din gospodărie şi de nivelul trifelor reglementate pentru consumatorii casnici”, potrivit documentului menţionat.

Pentru acordarea de facilităţi nefiscale sunt propuse persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure sau cu alte persoane de aceeaşi vârstă, persoanele cu dizabilităţi fizice sau mentale sau care suferă de boli grave şi persoanele a căror deconectare de la reţele de gaze sau electricitate le-ar pune în pericol viaţa sau sănătatea.

Consumatorii vulnerabili vor fi incluşi într-o bază de date care urmează să fie realizată în cursul acestui an şi vor fi identificaţi de furnizorii de energie şi gaze şi de autorităţile locale.

Facilităţile nefiscale ar putea fi introduse de ANRE prin reglementări aplicate furnizorilor şi distribuitorilor de energie şi gaze.

Printre facilităţile nefiscale propuse s-ar putea număra, interzicerea deconectării de la alimentarea cu gaze şi electricitate, verificarea anuală gratuită a contoarelor, aplicarea unor programe de reducere a consumurilor prin distribuirea de mijloace de iluminat şi alte echipamente electrocasnice cu consum scăzut de electricitate sau construcţia de reţele „inteligente” de gestiune şi contorizare a consumului de energie.

Totodată, furnizorii ar putea fi obligaţi să trateze cu prioritate reclamaţiile venite de la consumatorii vulnerabili, să le acorde asistenţă la interpretarea facturilor sau să le deconteze factura în numerar la domiciliu.

Măsurile de protecţie socială şi criteriile de eligibilitate urmează să fie stabilite prin legi speciale, iar facilităţile pe care aceşti consumatori le vor primi vor fi elaborate de ANRE.

Comisia Europeană a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Europenii, în mare pericol.
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Traian Băsescu critică diaspora. „Ei trăiesc în Occident şi spun: ia, voi care trăiţi acasă, ia treceţi voi către tătucu Putin, îndreptaţi-vă către Putin”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele