Facturile se dublează, CALCUL complet. Cât curent consumă un televizor și cât vom plăti lunar, de la 1 iulie 2025, doar pentru el

De la 1 iulie 2025, consumatorii casnici vor plăti un preț final de 1,57 lei/kWh pentru energia consumată. Prețul este aplicat de principalul furnizor de energie electrică din România și include toate taxele și contribuțiile obligatorii.
Filip Stan
28 mai 2025, 16:35
Facturile se dublează, CALCUL complet. Cât curent consumă un televizor și cât vom plăti lunar, de la 1 iulie 2025, doar pentru el

Cum vor arăta facturile la energie de la 1 iulie. Consumatorii ar putea plăti cu 15% până la 121% mai mult în funcţie de consum. Acum, nu există nicio soluţie concretă de ajutor. „Orice subvenţie pe care o prelungeşti ani de zile nu poate fi scoasă decât prin şocuri“. Exemplu: Un consumator cu 92 kWh plăteşte acum o factură de 63 de lei, iar din iulie va fi de 138 lei

Un consumator casnic cu un consum de 92 kWh a plătit în aprilie o factură de circa 63 de lei, având în vedere că pentru fiecare kWh consu­mat el nu a plătit decât 0,68 lei în baza sche­mei de plafonare. Acest nivel de 0,68 lei/kWh este preţul final, care include toate ta­xele, tarifele şi contribuţiile dintr-o fac­tură de energie, dar din acest nivel energia ac­tivă este evaluată la numai 0,149 lei/kWh. Acest nivel comparat cu preţurile ener­giei din piaţă arată că schema este imposibil de susţinut. Doar ca un exem­plu, la începutul acestui an Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie din România, a vândut energie cu livrare în a doua jumătate din 2025 şi 2026 la un preţ de 625 lei/MWh, după cum arată datele e-nergia.ro. Practic, furnizorii sunt în postura de a cumpăra energie din piaţă la peste 625 lei/MWh pe care o vând la 150 de lei/MWh, pentru ca apoi să primească diferenţa în baza schemei de compensare de la stat. Plăţile se fac însă cu întârziere, toţi furnizorii având probleme de lichiditate. Schema de plafonare/compen­sare a fost introdusă în martie 2022, când războiul din Ucraina a urcat preţul gazului şi al energiei la maxime istorice, dar ea a fost prelungită până acum.

Costul de bază al energiei este de 1,23 lei/kWh, rezultat din prețul de producție și tarifele de furnizare.

Prețul este aplicat de principalul furnizor de energie electrică din România și include toate taxele și contribuțiile obligatorii. Peste acest preț se adaugă o serie de contribuții:

    • certificatele verzi,
      contribuția pentru schema CfD,
      contribuția pentru cogenerare,
      acciza pe energie electrică.

Valoarea intermediară astfel obținută ajunge la 1,32 lei/kWh. La aceasta se adaugă TVA-ul de 19%, aplicat și peste acciză, ceea ce ridică prețul final la 1,57 lei/kWh.

Un televizor smart de dimensiuni medii are o putere medie de aproximativ 100W. Pornit timp de șase ore pe zi, acesta consumă aproximativ 0,6 kWh/zi, ceea ce înseamnă 18 kWh pe lună.

La un preț de 1,57 lei/kWh, rezultă un cost lunar de 28,26 lei, doar pentru alimentarea televizorului.

Comparativ cu tarifele plafonate valabile până acum, diferențele sunt semnificative:

      • față de consumul de peste 300 kWh, unde prețul era 1,30 lei/kWh, creșterea este notabilă;
        față de consumul sub 100 kWh, unde tariful plafonat era de 0,68 lei/kWh, noul preț este mai mult decât dublu.
        Creșterea prețului la energie electrică vine în cel mai nepotrivit moment, când România are deja cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Experții spun că impactul noilor tarife va fi resimțit treptat și se va vedea atât în facturile consumatorilor casnici, cât și în prețurile de la raft.

Se schimbă facturile la energie, anunţ OFICIAL de la ANRE. Ce trebuie să ştie toţi românii, indiferent dacă au contract cu PPC, Hidroelectrica sau ENGIE

Vicepreşedintele ANRE, Mircea Man, anunţă, luni, în cadrul conferinţei „Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VII-a” organizată de News.ro, că se ia în calcul simplificarea facturilor la energie, în contextul sesizărilor din partea clienţilor care spun că este foarte dificil să citească şi să interpreteze facturile primite de la furnizori. Acesta precizează că în ultima perioadă a crescut mult numărul sesizărilor privind facturarea.

„Schema de sprijin care a funcţionat în România într-o perioadă extrem de grea şi care a apăsat din greu bugetul României se încheie şi sigur că Autoritatea a început un program de informare a populaţiei de ce se va întâmpla după, de posibilităţile pe care le are fiecare client în legătură cu furnizorul. Nu vă ascund că odată cu schema de sprijin, ANRE-ul avea cam de 200% mai multe sesizări legate de facturare”; a declarat Mircea Man luni, în cadrul conferinţei „Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VII-a” organizată de News.ro.

Nimeni nu scapă! Ce informare scrisă va primi toată lumea până cel târziu în 10 iunie

Acesta a precizat că se ia în calcul simplificarea facturilor. „Sigur că e o factură greoaie şi trebuie să recunosc e impusă pe de o parte de directiva europeană, au mai pus şi furnizorii, am mai pus şi noi, e o factură extrem de grea şi clientul final are greutăţi în a vedea exact şi mi se spune de fiecare dată: ”Domnul director, când era pe vremea dumneavoastră citeam metru cub şi mă duceam şi plăteam. Acum e foarte greu să evaluez o factură. Ne gândim şi la simplificarea acestui lucru, dar sigur împreună cu operatorii din piaţă”, adaugă oficialul ANRE.

Mircea Man a adăugat că ANRE are „foarte, foarte multe controale” legate de facturare şi de racordare arătând, în acest context, că instituţia trebuie să asigure „un punct de sprijin” celor care vin şi cer ajutorul.

Reguli noi impuse de ANRE. Ce se întâmplă cu preţurile la energie de la 1 iulie 2025

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, se introduce un mecanism esențial pentru creșterea lichidității, reducerea volatilității și transparența formării prețurilor, în conformitate cu standardele europene și cu cele mai bune practici internaționale.

Acest nou mecanism va contribui la reducerea diferenței dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare (spread-ul), pentru tranzacții mai eficiente, la stabilizarea prețurilor și îmbunătățirea predictibilității pentru participanții la piață, precum şi la stimularea concurenței și a transparenței în sectorul energetic.

Citeşte şi: Zonele din România care rămân fără curent după blackout-ul din Spania și Portugalia. Comunicatul companiei care explică situația

„Introducerea conceptului de market maker este un pas necesar și strategic pentru piața de energie din România. Aducem mai multă lichiditate, mai multă încredere și mai multă transparență într-un moment în care stabilitatea prețurilor și funcționarea eficientă a pieței sunt esențiale pentru securitatea energetică și competitivitatea economică.

În plus, este o măsură de maturizare a pieței de energie din România, iar o piață matură se traduce printr-o piață stabilă. România se aliniază astfel practicilor europene în materie de eficiență și transparență pe piețele de energie. State precum Italia, Germania, Franța, Spania și Portugalia, dar și țările nordice, toate oferă facilități de market making în piața de energie.

În prezent, lichiditatea redusă este una dintre principalele provocări ale piețelor de energie electrică și gaze din România, afectând costurile de tranzacționare, predictibilitatea prețurilor și atractivitatea piețelor pentru investitori.

Prin introducerea market maker-ilor, se creează condițiile pentru un mediu de tranzacționare mai stabil și mai dinamic, în beneficiul tuturor participanților – producători, furnizori, traderi și consumatori finali”, a explicat George Niculescu, președintele ANRE.

Market makerii – companii licențiate pentru producere, furnizare sau trading – vor fi desemnați prin proceduri transparente de către operatorii pieței şi vor avea obligații legate de volumele minime de tranzacționare, tipurile de produse energetice, intervalele orare de activitate şi limitele admise pentru spread.

ANRE va monitoriza lunar activitatea acestor participanți și va evalua impactul asupra pieței și al respectării obligațiilor impuse.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia