Nimeni nu scapă! Ce informare scrisă va primi toată lumea până cel târziu în 10 iunie

ANRE a dispus măsuri suplimentare pentru creșterea gradului de informare a consumatorilor în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de Guvern.
Filip Stan
24 mai 2025, 08:40
Nimeni nu scapă! Ce informare scrisă va primi toată lumea până cel târziu în 10 iunie

ANRE, anunţ important legat de facturi, tarifele se schimbă de la 1 iulie. Furnizorii de energie electrică au obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliul propriu, cu privire la:

  • încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
    revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
    modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
    posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
    modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația ”Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.

Se taie voucherele pentru facturi. Românii, indiferent de venituri, vor plăti facturi uriaşe de la 1 iulie 2025

Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual, astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale, a precizat ANRE.

Anunţ important pentru toţi clienţii PPC-fostul ENEL, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. „Preţul corect” al facturilor de luna viitoare, fără voucherele compensatorii

Anunţ important pentru toţi clienţii PPC-fostul ENEL, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Peste mai puțin de două luni, mai exact de la 1 iulie 2025, încetează în mod oficial plafonarea prețului la consumul de energie electrică, astfel că vor apărea alte tarife pe facturi. Date fiind ultimele evenimente economice interne, generate de creșterea prețurilor la energie, autoritățile pregătesc măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici.

Deocamdată, în următoarele două luni, în funcție de consumul lunar, cetățenii încă beneficiază de un preț final facturat plafonat. Astfel, se aplică un preț maxim plafonat: 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 – 100 kWh.

Apoi, pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100 kWh și 255 kWh, precum și pentru clienții cu consum lunar între 255 și 300 kWh (pentru consumul primilor 255 kWh), prețul maxim plafonat este de 0,80 lei/kWh.

Anunţul zilei pentru clienţii PPC, fostul ENEL. Ce trebuie să ştie despre facturile din luna mai

În fine, tot până la 1 iulie, se aplică un preț maxim plafonat de 1,3 lei/kWh pentru românii cu un consum lunar între 100 și 300 kWh, exclusiv pentru consumul de energie electrică ce depășește 255 kWh, precum și integral pentru clienții casnici al căror consum lunar este mai mare de 300 kWh/lună.

Milioane de români se întreabă deja cât vor plăti kWh după expirarea plafonării. Președintele ANRE, George Niculescu, a spus într-un interviu că energia electrică ar trebui să coste, după 1 iulie, între 1-1,10 lei/kWh în factură, pe baza prețurilor de acum din piața de energie.

Dintre Hidroelectrica, PPC, E.ON și Engie doar compania de stat se încadrează în ”prețul corect” dorit de autorități

La ora actuală, conform spuselor oficialilor ANRE, doar cei de la Hidroelectrica au acest nivel de preț, deci facturi identice. Românii care au contracte cu alți furnizori mari au primit oferte în intervalul 1,4-1,5 lei/kWh.

”Dacă ținem cont de valoarea la care se tranzacționează energia electrică atât pe OPCOM (n.r. bursa de energie), spre exemplu, cât și în contractele bilaterale, vedem că acest lucru se face în jurul sumei de 500-550-580 lei pe megawatt-oră.

Dacă adăugăm toate taxele, tarifele de distribuție, TVA, evident că trebuie să fie și o marjă de profit a furnizorului, vedem că prețul energiei ajunge în jur de 1 leu, 1 leu și 10 bani pe pe kilowatt-oră”, a spus Niculescu, la Hotnews.

În prezent, la o scurtă analiză a ofertelor furnizorilor după 1 iulie, când dispare mecanismul prețurilor facturate, vedem că acest preț final de 1,1 lei/kWh (între 1,04 și 1,12 lei/kWh în funcție de zona de rețea) se aplică doar la Hidroelectrica.

Restul de furnizori ai populației, vorbim aici de PPC și Electrica Furnizare oferă, pentru perioada de după 1 iulie, prețuri cuprinse între 1,48 și 1,55 lei/kWh (PPC) și între 1,45 și 1,53 lei/kWh (Electrica Furnizare).

Cum pot plătii românii facturi la cele mai bune tarife la electricitate după 1 iulie 2025

Românii care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON, Engie sau cu orice alt furnizor de electricitate pot să afle simplu ce prețuri au acești furnizori şi, implicit, la ce facturi să se aştepte.  ANRE a pus deja la dispoziția cetățenilor, pe site-ul oficial, un comparator de prețuri. Companiile introduc aici ofertele pe care le au. Ulterior, clienții pot verifica și apoi opta pentru cea mai bună ofertă.

Un consumator casnic, de exemplu, trebuie să acceseze site-ul ANRE. Aici, pe prima pagină, apare acest comparator. Ofertele sunt pentru fiecare județ în parte. Ele depind de perioada pentru care un cliente dorește să încheie un contract. Iată, AICI, pașii pe care un român trebuie să-i facă pentru a afla care sunt cele mai bune oferte.

PPC, fostul ENEL, anunţă tarifele noi după expirarea plafonării. Cu cât cresc facturile, comparaţie cu E.On, Electrica şi Hidroelectrica

PPC, care a preluat afacerile Enel în România, anunță oferta de preț valabilă după 1 iulie, când va expira plafonarea tarifelor, prelungită de Guvern, cu 3 luni, începând din aprilie. Astfel, începând din 01 iulie 2025, va fi un preț fix al energiei electrice de 0,825 lei/kWh la încheierea contractului de electricitate (la PPC Simplu Online)

Prețul final facturat va conține însă taxe și tarife reglementate. Pentru oferta PPC Simplu Anual, prețul fix al energiei electrice este de 0,834 lei/kWh , iar pentru PPC Relaxat, de 0,817 lei/kWh.

Anunțul PPC care vizează milioane de români. Ce se întâmplă în perioada următoare

facturi PPC

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă românilor să caute pe site-ul ANRE oferte mai bune la electricitate. El amintește că prețul plafonat la energie este valabil doar până la 1 iulie, arătând că, după această dată, facturile nu ar trebui majorate în mod semnificativ pentru consumatorii casnici.

În același timp, însă, pentru prim dată, ministrul nu a exclus posibilitatea ca facturile la energie să crească de la jumătatea anului.

”Dacă nu se întâmplă alte lucruri bune, e posibil să plătim ceva mai mult. Noi sperăm să nu ajungem în scenariul ăsta și chiar dacă ajungem, pentru consumatorii vulnerabili, deci în sărăcie energetică, avem în ordonanță, că până la 15 iunie vom avea un mecanism și vor primi acel card de energie sau voucher și va compensa din eventuala creștere.

Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile prețuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei.

Pare rezonabil, adică totuși pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil. Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru.

Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creștere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanță. Pentru ceilalți poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja, la Antena 3.

Profit.ro a anunțat anterior că facturile la electricitate se vor majora considerabil de la 1 iulie, după expirarea prelungirii perioadei de plafonare stabilită recent de guvern, actualele oferte concurențiale ale principalilor furnizori de electricitate fiind făcute la un preț final, cu tot cu taxe, cuprins între 1,45 și 1,6 lei/KWh. Singura excepție este Hidroelectrica: în pofida majorării cu 60% a energiei active, prețul final fiind de 1-1,1 lei/KWh.

Dacă nu va adopta mult promisele măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, o gospodărie care consumă sub 100 de KWh pe lună va achita o factură de 2,3 ori mai ridicată decât în prezent, la preț plafonat de 0.68 lei/KWh, iar una cu un consum cuprins între 100 și 255 lei/KWh – o factură aproape dublă.

Și asta pentru că ofertele concurențiale ale principalilor furnizori de energiei electrică pentru populație prevăd un preț al energiei active de aproximativ 0,8 lei/KWh, aproape dublu față de cel de 0,45 lei/KWh al Hidroelectrica (în creștere și el cu 60% față de actualul nivel de 0,28 lei/KWh).

Astfel, E.ON are o ofertă în care prețul energiei active este de 0,83 lei/KWh, ceea ce duce prețul final, cu tot cu taxe, la peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zonele de distribuție.

PPC, fosta Enel, avansează o ofertă de 0,79 lei/KWh, prețul final, cu tot cu taxe, situându-se între 1,44 și 1,53 lei/KWh, în funcție de distribuitor. Vor veni facturi mai mari!

Electrica propune clienților săi casnici un preț al energiei active de 0,80 lei/KWh, prețul final ajungând între 1,45 și 1,53 lei/KWh în funcție de distribuitor.

Premier Energy nu are postată nicio ofertă post-liberalizare pe site-ul ANRE, însă, potrivit unor clienți ai companiei ,aceștia au primit deja o ofertă similară, cu un preț al energiei active de 0,82 lei/KWh și preț final de 1,54 lei/KWh.

Dacă prețul din noua ofertă Hidrolectrica este puțin mai redus decât prețul spot mediu înregistrat în 2024, de 514 lei/MWh (0,514 lei/KWh), cele ale companiilor concurente sunt cu 0,3 lei/KWh mai ridicate.

România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh).

Piața pentru ziua următoare operată de OPCOM este cea mai importantă piață pentru clienții finali, pe aceasta fiind tranzacționată o cantitate echivalentă cu mai mult de o treime (38,37% în 2024) din consumul intern.

Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anuțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh.

Compania atenționează că acesta se va aplica nu numai noilor clienți ,ci și celor care au deja contracte în derulare. În mod normal, aceștia din urmă ar trebui notificați, fiind necesar acordul lor pentru aplicarea noilor prețuri. În caz contrar, ei pot denunța contractul.

Anunţ oficial cu privire la facturile a 600.000 de români. Hidroelectrica a anunţat ce se întâmplă de la 1 iulie, după eliminarea plafonării tarifelor

facturi

Impactul pentru facturi  va fi însă mai redus, de aproximativ 25%, aceasta cuprinzând pe lângă componenta de preț energie activă și celelalte tarife, impozite și taxe.

Chiar dacă guvernul a prelungit schema de plafonare/compensare cu 3 luni, așa cum s-a anunțat, noile prețuri Hidroelectrica se vor aplica și în perioada 1 aprilie – 1 iulie în cazul consumatorilor casnici cu un consum mai mare de 255 KWh/lună, în facturile cărora plafonul de 0,68, respectiv 0,8 lei/KWh sau vechiul preț, după caz, va fi înlocuit cu noul preț. În cazul celorlalți furnizori, prețul fiind mai ridicat decât plafonul de 1,3 lei/Kwh, se va aplica acesta din urmă.

cei de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus la dispoziția furnizorilor, pe site-ul oficial, un comparator de prețuri. Aici, companiile pot introduce ofertele pe care le au. Apoi, clienții nu pot decât să opteze pentru cea mai bună ofertă.

Din postura de clienți, tot ce trebuie să facem este să intrăm pe site-ul ANRE, unde, pe prima pagină, apare acest comparator. Ofertele sunt pentru fiecare județ în parte și, de asemenea, depind de perioada pentru care dorim să încheiem un contract.

Cum pot verifica românii care sunt cele mai bune tarife la electricitate pentru a avea facturi decente

Odată intrat pe acest site al ANRE, clienții casnici trebuie să completeze mai multe câmpuri, pentru a obține lista ofertelor din punct de vedere al preţului de furnizare sau al altor elemente componente ale acestuia. E necesar să completați câteva câmpuri:

  • Tip client: Casnic sau Noncasnic
  • Nivel tensiune: pentru casnici – joasă tensiune; pentru noncasnici – joasă, medie sau înaltă tensiune
  • Județ
  • Tip produs: Cu preț fix sau Cu preț variabil, dar puteți lăsa Oricare
  • Tip ofertă: Ofertă concurențială sau Ofertă serviciu universal, puteți selecta Oricare
  • Tip preț: Nediferențiat sau Diferențiat pe zone orare
  • Valoarea ultimei facturi pentru comparație (lei)
  • Consumul din ultima factură sau consumul estimat
  • Data de la care se aplică oferta
  • Oferte care includ componenta fixă (un abonament): Da, Nu sau Oricare

Pentru a obține o listă extinsă cu oferte de furnizare a energiei electrice, care să nu presupună completarea tuturor câmpurilor din comparator, este suficient a se face o selecție din câmpurile ”Județ” și ”Data de la care se aplica oferta”. Apoi, trebuie apăsat butonul ”Compară oferte”.

Dacă doriți o listă personalizată cu oferte, care să corespundă preferințelor utiilizatorului care realizează analiza comparativă, se recomandă completarea tuturor câmpurilor existente în comparator.

Cum se completează câmpurile în comparatorul de prețuri al ANRE

1. Tip client. Aici, opțiunile de selecție sunt: casnic (clientul care cumpără energia electrică pentru propriul consum casnic), noncasnic care îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal, noncasnic care nu îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal.

2. Tip ofertă. Acest câmp prevede 3 variante dintre care clientul final trebuie să aleagă, după cum urmează:

  • Oferte concurențiale – se adresează tuturor clienților finali.
  • Oferte Serviciu Universal – se adresează clienților casnici și clienților noncasnici care au dreptul să beneficieze de Serviciu Universal.
  • Oricare – prin selectarea acestei opțiuni, comparatorul va reda atât ofertele disponibile din Piața Concurențială, cât și pe cele din Serviciul Universal, condiționat și de celelalte selecții făcute de către utilizatorul care realizează analiza comparativă.

3. Consumul din factura curentă pentru comparație / consum estimat (kwh). Aici se va completa consumul din factura curentă. Astfel, comparatorul va putea să identifice ofertele cele mai bune pentru utilizatorul care realizează analiza comparativă.

4. Nivel tensiune. Acest câmp prevede trei variante: joasă tensiune, medie tensiune și înaltă tensiune.

5. Tip preț. Sunt aici două variante de selecție: nediferențiat sau diferențiat pe zone orare.

  • Nediferențiat – prețul energiei electrice este același pentru fiecare oră
  • Diferențiat pe zone orare – prețul energiei electrice este diferit în funcție de ore. Se stabilesc prețuri diferite pentru orele de zi și orele de noapte

6. Data de la care se aplică oferta – se va selecta data de la care se dorește aplicarea ofertei.

7. Județ – se va selecta județul în care se află locul de consum pentru care se caută oferta de furnizare energie electrică.

8. Valoarea facturii curente pentru comparație (lei) – se introduce valoarea în lei a consumului de energie electrică, din factura emisă de actualul furnizor de energie electrică.

9. Tip produs. Acest câmp pune la dispoziție două opțiuni: preț fix și preț variabil.

  • Preț fix – prețul rămâne neschimbat pe toată perioada de aplicare a ofertei comunicată de furnizor
  • Preț variabil – prețul se poate modifica pe durata perioadei de aplicare a ofertei

FOARTE IMPORTANT! Pentru a obține o listă extinsă de oferte se recomandă ca, la finalul completării celor 9 câmpuri explicate anterior, să fie selectat direct butonul Compară oferte.

DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Spynews
Mihaela Prigoană, primele declarații la mai bine de jumătate de an de la moartea lui Silviu Prigoană: "L-am iubit cu tot sufletul..."
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Se schimbă tot ce știai despre mașinile electrice. A apărut super bateria care se încarcă în doar 5 minute, faci sute de kilometri cu ea
Capital.ro
România a pierdut cel mai iubit actor. A fost o legendă a țării. Una dintre cele mai respectate personalități
Playtech.ro
Moneda de 3 lei care a ajuns să se vândă cu o mică avere. Bunicii o au prin cutii sau sertare
DailyBusiness
Val de petiții online după alegerile prezidențiale. Anularea scrutinului, arestarea lui George SImion și Călin Georgescu, scoaterea AUR în afara legii și retragerea cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, câteva dintre cereri
Adevarul
Ce este Pangeea Ultima, cimitirul speciei umane. Ce spun cercetătorii despre momentul și modul în care omenirea va dispărea
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Pe ce a cheltuit Irinel Columbeanu ultimii 600.000 de euro. Cine e femeia din umbră care îl ajută în prezent
Spynews
Horoscop sâmbătă, 23 mai 2025: Nativii Pești sunt pe cale să ia decizii importante
Evz.ro
Schimbare pe piața TV din România. Ce face un post foarte vechi
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Cine este Valentin, polițistul de 21 de ani, care a murit într-un cumplit accident din Prahova
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Românii trebuie obligatoriu să respecte. Nu contează dacă locuiești la sat sau oraș
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Peste 5 milioane de români afectați. Mai e doar o lună
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Biserici din lemn ascunse în Dâmbovița. Recomandări pentru o duminică departe de aglomerație