Faimoasa creatoare de modă Hanae Mori a murit la 96 de ani. A creat rochia de mireasă a împărătesei Japoniei

Creatoarea japoneză de modă Hanae Mori, recunoscută în întreaga lume ca membră a elitei haute couture-ului, a murit pe 11 august în locuinţa sa din Tokyo, la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi agenţia de presă Kyodo.

18 aug. 2022, 13:01
Faimoasa creatoare de modă Hanae Mori a murit la 96 de ani. A creat rochia de mireasă a împărătesei Japoniei

Hanae Mori a fost supranumită „Madame Butterfly” pentru motivele sale cu fluturi care au constituit marca sa timp de decenii, iar creaţiile sale de lux, realizate manual, au fost purtate de celebrităţi precum Nancy Reagan şi Grace Kelly şi de numeroşi membri ai înaltei societăţi japoneze.

Hanae Mori a fost una dintre puţinele femei japoneze aflate la conducerea unei afaceri internaţionale, rămânând în această privinţă o pionieră pentru compatrioţii săi.

Mori a simbolizat ascensiunea Japoniei ca naţiune modernă şi în domeniul modei şi ascensiunea femeii muncitoare.

Ea a murit la locuinţa sa din Tokyo, la câteva zile după ce a făcut o febră uşoară, potrivit biroului Hanae Mori.

Ea fusese examinată de un medic la domiciliul său, dar nu a fost precizată o cauză specifică a decesului.

Împărăteasa Masako a purtat o rochie de mireasă Hanae Mori împodobită cu modele de petale de trandafir când s-a căsătorit cu împăratul Naruhito, pe atunci prinţ moştenitor, în 1993.

De asemenea, Mori a creat uniforme pentru însoţitoarele de zbor ale Japan Airlines, pentru funcţionarii bancari, pentru eleve de liceu şi pentru echipa japoneză de la Jocurile Olimpice de la Barcelona, scrie News.ro.

Citeşte şi: Gigi Becali a fost oprit de Poliţia Rutieră chiar în timp ce era în direct prin telefon la TV: „Stai, că mi-au făcut iar semn să opresc”

Uniformele nu erau extravagante, precum modelele ei de pe podium, ci profesionale, de bun gust, adecvate rolurilor lor

Cu motto-ul ei, „Te simţi decent, indiferent de locul din lume în care le porţi”, Mori a vrut să le ofere încredere şi demnitate celor care îi purtau creaţiile. Umbrelele şi eşarfele ei, adesea împodobite cu fluturi coloraţi, erau un simbol al statutului pentru femeile care lucrau.

Şi-a deschis atelierul în 1951 şi a fost pioniera unei generaţii de designeri japonezi care au devenit proeminenţi la nivel mondial. Prima ei expoziţie de la New York, organizată în 1965, a fost aclamată ca fiind „Estul întâlneşte Vestul”.

Şi-a deschis studioul din Paris în 1977 şi a construit o afacere internaţională care s-a extins la parfumuri, genţi de mână şi edituri, precum şi la modă.

Reputată pentru infuzia de elemente japoneze inspirate de kimono, Mori a creat costume pentru sute de filme japoneze, în anii 1950 şi 1960, îmbrăcând actriţe vedetă precum Mie Kitahara, Sayuri Yoshinaga şi Shima Iwashita, în unele dintre cele mai renumite piese cinematografice pe care epoca le-a produs.

Costumele elaborate pe care le-a creat pentru cântăreaţa Hibari Misora sunt, de asemenea, bine cunoscute printre pasionaţii de modă. A creat, de asemenea, costume pentru operă, inclusiv pentru „Madame Butterfly” la Milano în 1985, şi pentru teatrul Noh. În 2002, a fost decorată cu Legiunea de Onoare de către guvernul francez.

I-au supravieţuit doi fii, care au propria lor afacere, o fiică, şapte nepoţi şi mai mulţi strănepoţi, a precizat biroul Hanae Mori. Soţul ei, Ken Mori, a murit în 1996. Nepoatele ei Izumi Mori şi Hikari Mori sunt modele de modă.

O slujbă de înmormântare a avut loc doar cu participarea familiei.

Este posibil să aibă loc o slujbă publică de comemorare, dar detaliile nu au fost stabilite.

Citeşte şi: Nuntă mare în familie lui Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera se pregăteşte pentru o petrecere de zile mari