Faimosul Big Ben din Londra va lua o pauză de câţiva ani. Orologiul din 1859 are nevoie de reparaţii

Emblematicul ceas Big Ben din Londra, construit în 1859, are nevoie urgentă de reparații estimate la 40 de milioane de lire (52 milioane de euro), ceea ce l-ar putea obliga să intre într-o pauză prelungită de trei ani. 

19 oct. 2015, 10:11
Faimosul Big Ben din Londra va lua o pauză de câţiva ani. Orologiul din 1859 are nevoie de reparaţii

Potrivit surselor turnului unde este amplasat Big Ben, mecanismul ceasului, care cântărește cinci tone, este pe punctul „de a ceda și este o problemă catastrofală”, astfel încât trebuie să intre în reparații cât mai repede posibil.

Deși nu există probleme structurale legate de clădire, care face parte din Palatul Westminster, există unele defecțiuni legate de ace și un dezechilibru la pendul, ceea ce face tot mai dificil ca ceasul să dea ora exactă, notează ziarul.

Planul de restaurare include instalarea unui ascensor în turn și modernizarea lui pentru a putea îndeplini criteriile de siguranță prevăzute în Legea de Securitate și Sănătate britanică ce reglementează toate edificiile în care lucrează persoane.

Citeşte şi De ce trebuie să ai 17 minute pauză la 52 minute lucrate

Potrivit sursei, lucrările au fost deja aprobate de comitetul administrativ al Camerei Comunelor. Experții nu pot preciza cât timp vor dura aceste lucrări dar au estimat că s-ar putea prelungi trei ani din cauza stării dificile în care se află ceasul.

Nu este prima dată când Big Ben, ale cărui bătai de clopot dau ora la fiecare 30 de minute, în timp ce sfertul de oră are sunet distinct, este oprit. Ultima oară a fost în 2007. El a rămas în tăcere și la lucrările de întreținere din 1934, 1956 și 1990, în timp ce în 1976, bătăile de clopot nu s-au auzit câteva luni din cauza unei defecțiuni.