FAIR-MediaSind cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea privind eliminarea a 102 taxe

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge Legea privind eliminarea a 102 taxe, inclusiv taxa radio-tv, adoptată marți de Parlamentul României.

25 oct. 2016, 14:54
FAIR-MediaSind cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea privind eliminarea a 102 taxe

„Considerăm că eliminarea taxei radio-tv este un atac direct la adresa unui pilon important al democrației, libertatea de exprimare. Practic, prin eliminarea taxei radio tv, gradul de subordonare față de puterea politică a Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune va fi total. Această lege, odată promulgată, ar întoarce România în anii regimului comunist, când întreaga presă era controlată de partid. Credem că acest demers este unul populist-electoral, întrucât eliminarea taxei radio-tv și susținerea acesteia prin bugetul de stat nu va degreva populația de plata unei taxe, deoarece echivalentul ei va fi suportat tot de cetățeni, Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare ale celor două instituții”, afirmă reprezentanții MediaSind, într-un comunicat de presă. 

PNL explică de ce au votat legea Dragnea: S-a ţinut cont de un proiect depus luni privind impozitarea profitului

Federația face un apel la rațiune și cere tuturor forțelor politice să împiedice adoptarea acestei legi, solicitând, totodată, implicarea președintelui României în vederea contestării la Curtea Constituțională „ale acelor prevederi profund antidemocratice”, privind eliminarea taxei radio tv din lege.

De asemenea, FAIR-MediaSind solicită sprijin de urgență tuturor organizațiilor internaționale la care este afiliată: Federația Europeană a Jurnaliștilor, Union Global Union, Federația Internațională a Muzicienilor și Federația Internațională a Actorilor.

„FAIR-MediaSind mizează în continuare pe aceeași susținere din partea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Federației Europene a Jurnaliștilor, pentru a continua demersurile începute pe lângă Consiliul Europei, Parlamentului European și Comisiei Europene”, se menționează în comunicat.

Camera Deputaților a adoptat, marți, pe articole, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menținând și eliminarea taxei radio-tv.

Deputații nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget — finanțe care propunea ca taxa radio-tv să rămână în vigoare. Astfel, doar 39 de deputați au susținut păstrarea acestei taxe, iar 109 s-au opus.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, marți, că sursa de finanțare lipsește la proiectul privind eliminarea celor peste 100 taxe, iar Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale.

„Analizăm această opțiune (de sesizare a Curții Constituționale — n. r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare așa cum prevede Legea responsabilității fiscale, Legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017”, a spus Dragu.

Televiziunea Română, după eliminarea taxei Radio-TV: Devine prioritară clarificarea statutului instituţiei

Potrivit acesteia, pentru taxa radio-tv impactul ar fi de circa 600 milioane lei.

„Aici avem două elemente, respectiv finanțarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament și mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio și televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare și sunt parte din cadrul legal de funcționare a radioului și televiziunii. Nu putem plăti integral funcționarea acestor două instituții pentru că legislația curentă nu ne permite acest lucru. Este vorba de lege organică care poate fi dată în Parlament”, a mai spus ministrul Finanțelor, conform Agerpres.