Falafel pufos, rețetă mănăstirească. Gustos și nutritiv, numai bun de consumat în post

Leguminoasele se-numără printre alimentele de bază consumate în perioada postului. În mănăstiri, măicuţele şi călugării creează reţete delicioase pe baza acestei categorii de alimente.

16 nov. 2022, 14:35
Falafel pufos, rețetă mănăstirească. Gustos și nutritiv, numai bun de consumat în post

Fasolea, soia, lintea, mazărea și năutul sunt pline de nutrienţi şi bogate mai cu seamă în proteine, substanţe deosebit de importante pentru organism mai ales în perioadele în care îl privăm de proteina animală. Spre exemplu, din năut se prepară adesea în mănăstiri chiftele, hummus sau falafel.

În rândurile următoare, îţi dezvăluim cum să prepari un falafel delicios după o reţetă mănăstirească. Pentru această reţetă, nu trebuie să fierbi năutul. Maica Ecaterina spune că umezelea năutului crud împiedică pătrunderea uleiului în interiorul chiftelelor atunci când sunt prăjite. Practic, chfitelele mai mult vor fierbe, fiind astfel mai sănătoase, scrie lataifas.ro

Falafel pufos, rețetă mănăstirească. Ingrediente necesare

  • 250 g de năut înmuiat
  • 5 căței de usturoi
  • 3 cepe potrivite
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță de cimbru măcinat
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de turmeric (opțional)
  • 1 linguriță de ienibahar

Cum prepari deliciosul falafel mănăstiresc

Năutul se pune la înmuiat de seară până a doua zi. Trebuie lăsat să se hidrateze minimum 10 ore. Astfel se va mixa mai ușor în blender, având în vedere că nu se fierbe înainte.

Citeste si Lidia Fecioru, reţeta celui mai puternic ceai de slăbit. Efecte miraculoase în timp scurt. Ajută şi la imunitate şi ţine departe ridurile!

Pune în vasul robotului boabele de năut hidratate și scurse de apă, pătrunjelul spălat, stors bine și rupt bucăți, usturoiul decojit, ceapa tăiată bucăți și puțină apă minerală. Mixează până se mărunţesc ingredientele, dar nu devin pastă. Dacă mai este nevoie de apă, mai adaugă astfel încât să obţii o pastă suficient de moale și modelabilă. Adaugă sarea, bicarbonatul și condimentele şi amestecă până se omogenizează compoziţia.

Pune compoziţia într-un bol și amestec-o din nou cu o lingură de lemn.

Pune un ceaun pe foc cu mult ulei, la încins. Modelează compoziția cu mâna sub forma unor bulgărași. Prăjeşte chiftelele de năut în baie de ulei câteva minute, până se rumenesc frumos. Când sunt gata se ridică la suprafața vasului. Se scot cu o paletă și se lasă pe un platou tapetat cu șervețele ca să absoarbă uleiul.

Se pot combina cu castraveți murați sau diverse sosuri de usturoi, de muștar, maioneză, sosuri iuți, dar şi cu o garnitură de piure, orez, ciuperci.

Citeste si Mici unşi pe pâine, modul inedit de preparare a tradiţionalilor mititei. Reţeta care face furori pe TikTok. VIDEO