Faleza Cazinoului din Constanţa, spălată cu detergent care se scurge direct în mare. Vieţuitoarele marine şi oamenii care fac baie în apele mării, în pericol

15 06. 2021, 17:10

Faleza Cazinoului din Constanţa, spălată cu detergent. Pe imagini se vede cum angajaţii de la salubritate împrăştie apă cu detergent din abundenţă, care mai apoi se scurge în mare, potrivit observatornews.ro

Această acţiune este cu atât mai periculoasă cu cât detergenţii conţin substanţe toxice care pot afecta pielea, ochii, dar şi organele interne.

Aparent, faleza trebuie spălată cu detergent care ulterior se scurge direct în mare, punând în pericol viețuitoarele mării dar și oamenii veniți la scăldat. Toți ceilalți trecători de pe faleza erau la fel de indignati ca și mine„, este de părere o turistă.

Citeste si Dezastrul lăsat de potop pe litoral. Tone de apă pe faleza Cazinoului din Constanţa. Canalizările au cedat!

Incidentul vine după ce duminică, în urma ploilor torenţiale, canalizările nu au mai făcut faţă şi au refulat. Potrivit imaginilor apărute pe reţelele de socializare apa menajeră a ajuns pe faleza Cazinoului şi apoi în mare. Un video publicat pe pagina de Facebook a Asociației Baricarda Verde arată cum valuri de apă menajeră ”spală” faleza Cazinoului și se varsă în mare. Pe imagini, se vede cum apa menajeră curge cu putere din canalizare, inundând faleza. Persoana care filmează susține că apa era însoțită de un puternic miros de fecale.

Într-un comunicat al companiei de apă RAJA Constanța se arată că apa care a inundat faleza nu a provenit de la canalizări, ci era apă pluvială.

Vrem să subliniem faptul că nu este vorba despre rețeaua de canalizate menajeră ci despre sistemul de colectare a apelor pluviale, apa refulată fiind apă de ploaie rezultată în urma spălării tramei stradale.

În perioada 12-13 iunie 2021, județul Constanța, cu precădere zona litoralului, s-a aflat sub cod portocaliu și roșu de vreme rea cu averse torențiale care au înregistrat, în anumite zone, chiar și 50 – 60 l/mp, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fapt ce a condus la acumularea unor cantități însemnate de apă în zona falezei din municipiul Constanța, depășind cu mult debitele de preluare ale sistemului de colectare a apelor pluviale. Practic, cantitatea de apă din conducte a fost atât de mare încât căminele pentru colectarea apelor pluviale au devenit suprasolicitate, iar nivelul apei a crescut deasupra aşa-numitului nivel de reflux. Totodată, șuvoaiele puternice au spălat străzile din localitate de diverse materiale, nisip, pietriș, pământ, resturi vegetale și lemnoase, preluate de la nivelul tramei stradale, obturând astfel rețeaua de preluare a apelor pluviale. Ca urmare a blocării colectoarelor pluviale, aceste deșeuri au fost împrăștiate de apa deversată către zona de faleză.

Totodată, dorim să scoatem în evidență faptul că, sistemul stradal de colectare și evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităților de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată și frecvență medii. Nicăieri în lume, nu sunt luate în calcul la proiectare precipitațiile ce pot ajunge la un nivel de vârf.

Citeste si Alertă în Constanța. Un velier s-a răsturnat pe lacul Siutghiol: patru persoane erau la bord!

De asemenea, dorim să vă informăm că, în acest week-end, echipele de intervenție RAJA au răspuns la toate sesizările primite în vederea repunerii în funcțiune a sistemelor operate. Dotați cu wome, vidanje și motopompe de mare putere, angajații RAJA au acționat în toate zonele afectate din zona litoralului”, se menţionează în comunicat.