Dezastrul lăsat de potop pe litoral. Tone de apă pe faleza Cazinoului din Constanţa. Canalizările au cedat!

Ploile torenţiale au făcut ravagii în ţară. De altfel, una dintre canalizările de pe faleza Cazinoului din Constanța a cedat, duminică.

13 iun. 2021, 21:52
Dezastrul lăsat de potop pe litoral. Tone de apă pe faleza Cazinoului din Constanţa. Canalizările au cedat!

Dezastrul lăsat de potop pe litoral. Un video publicat pe pagina de Facebook a Asociației Baricarda Verde arată cum valuri de apă inundă faleza Cazinoului și se varsă în mare.

Dezastrul lăsat de potop pe litoral. Tone de apă pe faleza Cazinoului din Constanţa. Canalizările au cedat!

Imaginile filmate de asociația din Constanţa durează 3 minute și jumătate, timp în care apa menajeră curge cu putere din canalizare, inundând faleza, în apropierea Cazinoului, care este monument istoric de categoria A și se află în plin proces de reabilitare.

Persoana care filmează susține că apa era însoțită de un puternic miros de fecale. Constanța se confruntă deseori cu inundații, iar canalizările cedează în timpul ploilor torențiale.

Au fost fenomene meteo extreme pe litoral. La Corbu o tornadă a speriat turiștii, iar stațiunea Mamaia a fost pur și simplu măturată de ploaie și de grindină.

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, duminică, 13 iunie, să intervină în Corbu de Jos dar și în Medgidia.

Din primele informații, ar fi vorba despre o locuință inundată de pe strada Principală, nr.2, din localitatea Corbu de Jos. La Medgidia ar fi vorba despre un garaj de pe strada Oituz, numărul 15, inundat.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a hotărât aprobarea Planului de măsuri de apărare împotriva inundațiilor, necesar a fi respectat la nivel local, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Decizia a fost luată ca urmare a avertizării meteorologică emisă de către Administrația Națională de Meteorologie: Cod Portocaliu, interval de valabilitate 13 iunie 2021, ora 14.00 – 13 iunie 2021, ora 23.00. Totodată a fost emisă și avertizarea hidrologică nr. 51/13.06.2021, de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor: Cod Galben, interval de valabilitate 13 iunie 2021 ora 12.00 – 14 iunie 2021, ora 24.00 și Cod Portocaliu, interval de valabilitate 13 iunie 2021, ora 14.00 – 14 iunie 2021, ora 09.00;

În vederea gestionării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, primarii localităților din județul Constanța vor întreprinde demersuri pentru ducerea la îndeplinire, fără a se limita la acestea, a măsurilor de apărare împotriva inundațiilor, prevăzute la Art. 1, cât și pentru respectarea prevederilor Ordinului comun nr. 459/78/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră.

Citeşte şi: Avertizare de COD PORTOCALIU în Capitală. Mesaj RO-ALERT trimis bucureștenilor: Grindină și vijelie!

 

RAJA S.A a transmis Româniatv.net că „nu este vorba despre rețeaua de canalizate menajeră, ci despre sistemul de colectare a apelor pluviale, apa refulată fiind apă de ploaie rezultată în urma spălării tramei stradale”.

„În perioada 12-13 iunie 2021, județul Constanța, cu precădere zona litoralului, s-a aflat sub cod portocaliu și roșu de vreme rea cu averse torențiale care au înregistrat, în anumite zone, chiar și 50 – 60 l/mp, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fapt ce a condus la acumularea unor cantități însemnate de apă în zona falezei din municipiul Constanța, depășind cu mult debitele de preluare ale sistemului de colectare a apelor pluviale. Practic, cantitatea de apă din conducte a fost atât de mare încât căminele pentru colectarea apelor pluviale au devenit suprasolicitate, iar nivelul apei a crescut deasupra aşa-numitului nivel de reflux. Totodată, șuvoaiele puternice au spălat străzile din localitate de diverse materiale, nisip, pietriș, pământ, resturi vegetale și lemnoase, preluate de la nivelul tramei stradale, obturând astfel rețeaua de preluare a apelor pluviale. Ca urmare a blocării colectoarelor pluviale, aceste deșeuri au fost împrăștiate de apa deversată către zona de faleză”, a explicat conducerea RAJA.

„Sistemul stradal de colectare și evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităților de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată și frecvență medii. Nicăieri în lume, nu sunt luate în calcul la proiectare precipitațiile ce pot ajunge la un nivel de vârf”, mai precizează conducerea RAJA, completând că în weekend echipele de intervenție RAJA au răspuns la toate sesizările primite în vederea repunerii în funcțiune a sistemelor operate şi au acționat în toate zonele afectate din zona litoralului.