Falimente pe bandă rulantă pentru afacerile românești / Situație gravă la guvern. Mircea Coșea: „Statul se împrumută aproape săptămânal la dobânzile cele mai mari din Europa!”

Conglomeratul de crize din România se acutizează. Mircea Coșea susține că deja antreprenorii nu mai fac față la actualul context socio-economic. 

06 sept. 2022, 14:53
Falimente pe bandă rulantă pentru afacerile românești / Situație gravă la guvern. Mircea Coșea: „Statul se împrumută aproape săptămânal la dobânzile cele mai mari din Europa!”

Guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru angajați, pensionari, dar și antreprenori, susține economistul.

„Nu poți aduce o colectare mai mare la buget în condițiile în care de la începutul anului ai peste 8.000 de falimente ale firmelor mici și mijlocii pentru că nu și-au putut plăti facturile la electricitate și gaz.

Și atunci statul român colectează de la populație. Inflația a ridicat atât de mult prețurile încât partea care revine bugetului din ele este imensă.

Statul nu e preocupat de economie pentru că își canibalizează economia pentru a avea bani la buget. Bani pe care intenționează, dar nu prea reușește, să îi folosească mai ales în scopuri sociale”,  a declarat Mircea Coșea pentru SpotMedia.

 

Avertismentul lui Mircea Coșea: „România are o datorie imensă!”

 

România este îngropată în datorii, susține profesorul universitar. Guvernul se află într-o situație extrem de dificilă. Cel mai negru scenariu ar fi backoutul, crede Coșea.

„În aceste condiții, România plătește 30-32 de miliarde de lei dobândă pentru împrumuturile anterioare, datoria rostogolită. Are o datorie imensă, unii zic 32 alții 42 de miliarde de lei pentru compensarea prețurilor la energie și gaz.

Dacă mai aprindem becurile în România este pentru că producătorii și furnizorii s-au împrumutat la bancă. Săptămână trecută băncile n-au prea mai mers cu acest împrumut. Statul se împrumută aproape săptămânal la dobânzile cele mai mari din Europa.

Deci în 90-120 de zile s-ar putea întâmpla să nu ne mai împrumutăm pentru că dobânzile ar fi prea mari, iar credibilitatea pe piață a României scade continuu. În aceste condiții, bugetul nu va mai putea plăti obligațiile curente, în principal salarii și pensii.

Scăderea bruscă a consumului din ultimele săptămâni e un semn că am putea ajunge acolo”, a mai avertizat economistul, în interviul oferit pentru sursa citată.

Despre scenariul blackoutului a vorbit și avocatul Gheorghe Piperea, la România TV.