Falimentul Greciei trebuie evitat cu orice preţ – Barroso

Intrarea în incapacitate de plată a Greciei trebuie evitată cu orice preţ, iar pentru aceasta sunt necesare eforturi comune din partea întregii zone euro, a declarat vineri, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în finalul întrevederii cu premierul belgian, Elio Di Rupo.

RomaniaTV.net
28 ian. 2012, 13:29
Falimentul Greciei trebuie evitat cu orice preţ – Barroso

‘Noi credem că prietenii noştri greci trebuie susţinuţi ca să-şi îndeplinească partea lor de muncă, pentru că dacă va apărea problema cu adevărat gravă, şi anume intrarea în incapacitatea de plată a Greciei, lucrurile se vor complica nu numai pentru această ţară, ci pentru întreaga zonă euro’, a avertizat Barroso, citat de portalul Actualcomment.ru.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, discuţiile despre un posibil default al economiei elene sunt purtate de oameni care ‘nu ştiu ce vorbesc’, deoarece un eventual faliment al Greciei va da o lovitură puternică întregii uniuni monetare europene. ‘De aceea vom face tot posibilul pentru a asigura menţinerea Greciei în zona euro. Desigur, cu condiţia ca şi grecii să coopereze’, a subliniat Jose Manuel Barroso.

Declaraţiile lui Barroso intervin în contextul în care şeful diplomaţei germane Guido Westerwelle afirmase – la sosirea sa vineri la Bruxelles pentru Consiliul Afaceri Generale al UE – că Berlinul nu vede niciun sens în sporirea mecanică a ajutorului financiar pentru Grecia în absenţa unor rezultate concrete ale reformelor pe care autorităţile elene s-au angajat să le implementeze. ‘Nu există nicio logică în faptul ca în fiecare săptămână să ridicăm problema unor noi tranşe de ajutor. Criza datoriei nu poate fi depăşită prin crearea premiselor pentru noi datorii’ – a spus el.

Cu câteva zile înainte, directorul general al agenţiei Standard & Poor’s , John Chambers, sugerase că intrarea în incapacitate de plată a Greciei ar putea surveni în prima jumătate a anului 2012