Falsul medic estetician Svetlana Serghei ar fi comis 10 fapte de înselăciune. A efectuat intervenții chirurgicale fără drept

Falsul medic estetician Svetlana Serghei sau Dr. Luna, așa cum se prezenta clientelor, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectroului 2.

07 dec. 2020, 16:49
Falsul medic estetician Svetlana Serghei ar fi comis 10 fapte de înselăciune. A efectuat intervenții chirurgicale fără drept

Falsul medic estetician este cercetat pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi 10 acte materiale de înşelăciune.

„La data de 0412.2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, faţă de o inculpată cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, faptă prev. de art. 348 din Codul penal şi înşelăciune în formă continuată (10 acte materiale)”, se arată într-un comunicat emis, luni, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Din probele strânse de autorități până acum, s-a confirmat că Svetlana Serghei a practicat ilegal profesia de medic.

„În perioada 18.11.2019 – prezent, a exercitat pe teritoriul României, fără drept, profesia de medic prin efectuarea în mod repetat de intervenţii chirurgicale estetice minim invazive în alte condiţii decât cele legale prevăzute de art. 385 alin. 1 din Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv fără avizul Colegiului Medicilor din România”, arată procurorii.

De asemenea, și soțul Svetlanei Serghei e cercetat pentru complicitate la înselăciune.

„Cu complicitatea celuilalt inculpat cercetat în cauză, inculpata a indus în eroare zece persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în realizarea de proceduri minim invazive cu drept de liberă practică pe teritoriul României şi a efectuat acte medicale asupra acestora, respectiv: injectarea unui anestezic local, injectarea cu o seringă a buzelor în vederea introducerii acidului hialuronic,
introducerea mai multor fire cu ace în zona mandibulei, sub piele, realizată de asemenea sub anestezie locală injectabilă,
injectarea de botox în frunte, precum şi injectarea de acid hialuronic în zona nasului, obţinând totodată un folos patrimonial injust reprezentat de contravaloarea achitată pentru actele medicale, cu sume cuprinse între 150 de euro şi 1000 de euro pentru fiecare persoană vătămată”.

Cum a reuşit falsul medic Svetlana Serghei să mutileze zeci de femei

Svetlana Serghei, cunoscută drept „Dr. Lana”, a efectuat zeci de intervenții chirurgicale minim invazive în domeniul estetic în România, deşi nu avea pregătirea necesară şi nici drept de practică în ţara noastră.

Potrivit anchetatorilor, Svetlana Serghei s-a dat drept medic şi a închiriat spații pentru a-şi deschide cabinete medicale cunoscute sub numele de „Russian Lips_by Dr.Lana” în care își primea pacienții pentru diferite intervenții estetice.

Medicul fals îşi făcea reclamă pe reţelele sociale. Cele mai multe cliente veneau de aici. De exemplu, pe pagina de Facebook Russian Lips_by Dr.Lana apar filmări din timpul intervențiilor estetice sau fotografii „înainte şi după” intervenţii la care erau supuse „pacientele” sale. Falsul medic Svetlana Serghei făcea măriri de buze, rinoplastii și lifting facial. Tinerele plăteau de la câteva sute până la mii de euro falsului medic pentru diverse proceduri chirurgicale de înfrumuseţare. Dr. Lana făcea şi proceduri stomatologice, tot fără nicio pregătire în domeniu.

După ce mai multe tinere s-au ales cu probleme serioase de sănătate ca urmare a intervenţiilor chirurgicale făcute în cabinetele Svetlanei Serghei, pretinsă doctoriță din Republica Moldova, femeile care au apelat pentru înfrumuseţare la serviciile Svetlanei Serghei au creat o pagină pe Facebook, intitulată sugestiv „Mi-a distrus faţa «Dr.» Lana”.

De asemenea, multe dintre ele au depus şi plângere la Poliţie. Astfel, poliţiştii din Bucureşti au deschis un dosar penal.