Familia regală părăseşte Palatul Elisabeta. Casa Regală: Nu s-a primit nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua chiria palatului

Famlia regală a României pierde Palatul Elisabeta după moartea Regelui Mihai I. Familia regală ar urma să părăsească palatul înainte de 5 februarie 2018. Principesa Margareta a comunicat printr-un răspuns transmis postului România TV că nu a existat nicio discuţie sau ofertă din partea RAAPPS în privinţa închirierii palatului.

RomaniaTV.net
12 ian. 2018, 08:59

„Nu s-a primit la Casa Majestăţii Sale nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta. NU au început discuţiile dintre Casa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei şi RAAPPS cu privire la acest subiect. După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei, va acţiona conform legislaţiei în vigoare.  

Majestatea Sa îşi manifestă speranţa că parteneriatul cu instituţiile Statului va continua, pentru ca activităţile Familie Regale în sprijinul intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, aşa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Vă reamintim că Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să dea un aviz negativ iniţiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

Pe 29 decembrie 2017, premierul Mihai Tudose declara că Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, subliniind că Palatul Elisabeta a fost dat în folosinţă regelui Mihai în calitate de fost şef al statului, nu şi urmaşilor acestuia.

„Tot respectul pentru regele Mihai, pentru ce a reprezentat în istorie, pentru ce a fost până la moarte. El a fost şef de stat. De aici până la a da drepturi urmaşilor unui şef de stat… Iertaţi-mă, dar mai avem foşti şefi de stat care au urmaşi în viaţă. (…) Noi nu suntem monarhie. România, constituţional, este o republică. Noi am recunoscut anumite merite fostului şef de stat – regele Mihai. Să mă apuc acum să recunosc că există nu ştiu ce coroană pe aici… Iertaţi-mă, dar nu prea îmi vine, că nu am nici temei legal. Casa Regală este o fundaţie. Domniile lor doresc ca această fundaţie să capete statutul de fundaţie de interes naţional. Cu asta sunt de acord”, afirma prim-ministrul.

El arăta că membrii Casei Regale pot să închirieze Palatul Elisabeta, dacă doresc acest lucru, şi că a discutat cu reprezentanţii RA-APPS, pentru a face o ofertă în acest sens.

„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, spunea, tot în decembrie, Tudose.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Familia Regală va lua parte, sâmbătă, 13 ianuarie, la parastasul de patruzeci de zile de la moartea regelui Mihai I al României. Evenimentul va fi organizat la Curtea de Argeş, iar Casa Regală transmite că toţi cei care doresc să ia parte sunt bineveniţi. Parastasul va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00.

Slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului şi va avea loc în Vechea Catedrală Episcopală şi Regală de la Mânăstirea Curtea de Argeş. Ulterior, va fi rostită o rugăciune la mormântul Regelui Mihai I, în pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. La rugăciunea de la mormânt va avea acces doar Familia Regală, a transmis, luni, Casa Regală.

Regele Mihai I, care împlinise 96 de ani în 25 octombrie, a murit în 5 decembrie 2017 la reşedinţa sa din Elveţia. Regele Mihai I a fost înmormântat în 16 decembrie în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Citeşte şi Regele Mihai I, în ipostaze inedite, alături de Principesa Margareta GALERIE FOTO